برنج ایرانی از سبد مصرف ایرانیان خارج شد؟

کدام اشتباهات دولت برنج را گران کرد/ افشاگری رئیس انجمن برنج

اقتصاد ۱۰۰ - سیاست گذاری غلط دولت برنج ایرانی را از سبد مصرف ایرانیان خارج کرده و واردات برنج هم نتوانسته است بازار را به گونه ای تنظیم کند که در دسترس خانوارهای ایرانی قرار گیرد، این نکاتی است که رئیس انجمن برنج در نقد عملکرد دولت به آن اشاره می کند.

کدام اشتباهات دولت برنج را گران کرد/ افشاگری رئیس انجمن برنج

محمد مختاریانی، رییس انجمن تامین کنندگان و تولیدکنندگان برنج با تشریح وضعیت فعلی بازار برنج و اشاره به محدودیت واردات گفت: واردات برنج در سال جاری به کمتر از نصف میزان سال گذشته رسیده و برنجی که شالیکاران فصل قبل کاشتند همچنان موجودی انبار دارند و علت اصلی آن این است که در فصل زراعی قبل کمبود تولید برنج داشتیم و قیمت‌ها سال قبل این موقع تا ۱۵۰ هزار تومان هم رسیده بود. در فصل جدید اما با وجود اینکه موجودی برنج مناسب بود اما می‌خواستند قیمت‌گذاری را به همان نحو انجام دهند. طبیعتا خیلی از مردم نتوانستند بخرند. سال قبل علیرغم بالا بودن قیمت‌ها و برخی که توانایی داشتند برنج خریدند ولی امسال طیف گسترده‌تری توانایی خرید برنج را نداشتند و نخریدند. متاسفانه قیمت به موقع کاهش داده نشد و بسیاری از مردم از چرخه مصرف برنج ایرانی خارج شدند و مصرف کننده برنج خارجی شدند و تغییر ذائقه دادند. 

 

وی‌ادامه داد: به عبارتی افزایش قیمت برنج شاید در گام اولیه رضایت شالیکاران و تولیدکنندگان را جلب کرد اما در قدم بعدی شاهد عدم توانایی خرید توسط مصرف کنندگان بودیم که نشان داد این قیمت گذاری اشتباه بوده است. برای مثال در فصلی که ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن برنج برداشت شده، شرایط عرضه را با فصلی که ۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تن برداشت شده برابر قرار دهیم. اگر این را مقایسه کنیم متوجه می‌شویم که نمی‌شود به یک صورت عمل کرد و این موجب شد موجودی برنج‌ بماند و مصرف نشود. 

 

مختاریانی با اشاره به ممنوعیت واردات برنج گفت: اکنون قسمت قابل توجهی برنج در دست کشاورزان است و اگر ممنوعیت واردات بخواهد ادامه داشته باشد، نظر به اینکه حجم واردات ۴۰ درصد سال گذشته است (کمتر از نصف) دوباره بیم این می‌رود که قیمت برنج ایرانی بالا برود و در فصل جدید که از ماه بعدی شروع می‌شود بار دیگر قیمت‌ها بالا رفته و دست مردم از تهیه برنج ایرانی کوتاه بماند. بنابراین در این فرایند باید هم مصرف کننده ۹۰ میلیون نفری را دید هم کشاورز را زحمت می‌شمد و امنیت غذایی کشور را تامین می‌کنند. در این میان دولت باید در نظر داشته باشد که طولانی شدن روند ممنوعیت واردات موجب افزایش قیمت هاو لطمه خوردن به مصرف‌کننده و سپس کمی دورتر به کشاورز بازمی‌گردد. در حالی که من شخصا نگران هستم تا با ممنوعیت واردات بار دیگر افزایش قیمت‌ها رقم بخورد. 

 

رییس انجمن تامین کننندگان و تولیدکنندگان برنج در خصوص ارائه راهکاری در این رابطه گفت: راهکاری که ما پیشنهاد دادیم و تقریبا هم توسط دولت پذیرفته شد خرید تضمینی از کشاورزان‌بود تا فشار روی آنان کمتر شود و از طرح‌هایی شبیه سبد کالا استفاده شود. 

 

وی در رابطه قیمت خرید تضمینی برنج گفت: طبق اطهارات مسئولان در این خصوص قرار است حدود ۲ هزار ۵۰۰ میلیارد تومان بودجه برای این امر اختصاص یابد و حدود ۵۰ هزار تن در این فرایند خریداری خواهد شد تا شرایط کشاورزان نیز مدنظر قرار بگیرد. 

 

مختاریانی با اشاره به جلسه ماه گذشته با مسئولان و تامین‌کنندگان برنج در استان مازندران گفت: سهم مازندران به عنوان بزرگ‌ترین تامین کننده برنج کشور حدود ۱۵۰ تا ۱۶۰ هزار تن تولید است و اگر ۵۰ هزار تن خرید تضمینی توسط دولت صورت بگیرد به طور قطع می‌توان انتظار داشت که مشکلات بازار و عرضه کنندگان مرتفع شود و به طبع قیمت‌ها هم کنترل شود. 

 

وی را با حجم واردات برنج به کشور گفت: ما سالانه از ۸۰۰ هزار تن تا ۱/۵ میلیون تن واردات برنج به کشور داریم که سال گذشته از یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن واردات، حدود ۴۰۰ هزار تن توسط دولت به کشور وارد شد. بخش خصوصی هم همین پیشنهاد را دارد که دولت به جای تامین برنج از خارج می‌تواند از برنج مازادی که‌وجود دارد تامین کند و بازار ایرانی را رونق بدهد. 

 

مختاریانی خاطر نشان کرد: طبق کتاب قانون تعرفه از ابتدای مرداد تا ابتدای آذر به مدت ۴ ماه هر سال ممنوعیت واردات برنج داریم که تغییر آن نیازمند بخشنامه جدید از سوی دولت است و فعلا تغییری در این زمینه وجود ندارد.

وبگردی

ارسال نظر

 

نظرسنجی

صرفه‌جویی در شرایط فعلی اقتصادی را از کجا شروع می کنید؟

.

اخبار سلامت

سینما در سینما