فوری/ FATF و پالرمو پس از 6 سال در مجمع تشخیص تصویب شدند!

اقتصاد 100- پس از ۶ سال انتظار، مجمع تشخیص مصلحت نظام لایحه الحاق ایران به کنوانسیون پالرمو را تصویب کرد؛ اقدامی سرنوشت‌ساز که می‌تواند گامی موثر در جهت خروج ایران از لیست سیاه FATF باشد و مسیر تعاملات بین‌المللی کشور را هموار کند.

فوری/ FATF و پالرمو پس از 6 سال در مجمع تشخیص تصویب شدند!

 فرایند بررسی الحاق ایران به گروه ویژه اقدام مالی (FATF) که از زمان دولت یازدهم آغاز شده بود، اکنون با تصویب لایحه الحاق ایران به کنوانسیون پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت نظام، وارد مرحله‌ای جدید شده است. این موضوع توسط هادی خانی، رئیس مرکز اطلاعات مالی وزارت اقتصاد، اعلام شد.

مطابق اظهارات هادی خانی، «الحاق ایران به کنوانسیون پالرمو» در مجمع تشخیص مصلحت نظام به تصویب رسید و قرار است لایحه الحاق ایران به کنوانسیون CFT نیز در جلسات آتی این مجمع بررسی شود. سید محسن دهنوی، سخنگوی مجمع تشخیص مصلحت نظام، نیز در این باره بیان کرد که این تصویب مشروط بوده و افزود: «پیش از این، شورای نگهبان این لایحه را تایید کرده بود و ایران این کنوانسیون را در چارچوب قانون اساسی و قوانین داخلی خود پذیرفته است.»

دهنوی همچنین تاکید کرد: «موضوع بررسی لایحه پیوستن ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم (CFT) یکی از دستور کارهای جلسات آتی مجمع تشخیص مصلحت نظام خواهد بود.»

تاریخچه پیوستن ایران به FATF

موضوع الحاق ایران به گروه ویژه اقدام مالی (FATF) در سال ۱۳۹۴ و در دوران دولت یازدهم مطرح شد. این همکاری‌ها با هدف خروج ایران از لیست سیاه مالی آغاز شد و به تدوین مجموعه‌ای از لوایح موسوم به «لوایح چهارگانه FATF» انجامید. این اقدامات، ایران را شش بار از فهرست سیاه تعلیق کرد.

در میان این لوایح، اصلاح دو قانون کلیدی «مبارزه با پولشویی» و «مبارزه با تأمین مالی تروریسم» اهمیت خاصی داشت. با تصویب این اصلاحات، دو لایحه دیگر، یعنی الحاق ایران به کنوانسیون‌های PALERMO و CFT، با موانعی عمده مواجه شدند؛ به‌ویژه از سوی هیأت عالی نظارت مجمع تشخیص که این لوایح را مغایر با سیاست‌های کلان نظام اعلام کرد. این مخالفت‌ها باعث شد لایحه‌ها از دستور کار خارج شده و ایران نتواند به روند حذف از لیست سیاه ادامه دهد.

بازگشت ایران به لیست سیاه FATF

با خروج دو لایحه پالرمو و CFT از دستور کار، گروه ویژه اقدام مالی در اسفند ۱۳۹۸ ایران را به فهرست سیاه بازگرداند و اقدامات تقابلی را مجدداً فعال کرد. با این وجود، FATF اعلام کرد که امکان تعلیق دوباره این اقدامات در صورت الحاق ایران به دو کنوانسیون یادشده وجود دارد. این فرایند در دی ۱۴۰۳ و با موافقت مقام معظم رهبری برای بررسی دوباره این لوایح آغاز شد و نهایتاً با تصویب لایحه الحاق به پالرمو، ایران یک گام به خروج از لیست سیاه نزدیک‌تر شده است.

گام نهایی برای خروج از لیست سیاه

اکنون، سرنوشت لایحه الحاق ایران به «کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم (CFT)» نقشی تعیین‌کننده در این مسیر دارد. در صورت تصویب نهایی این لایحه، ایران می‌تواند با قرار گرفتن در چارچوب مقررات گروه ویژه اقدام مالی (FATF)، به تعلیق اقدامات تقابلی و احیای تعاملات مالی بین‌المللی امیدوار باشد.

لایحه وضعیت مرحله بعدی
 
پالرمو تصویب در مجمع تشخیص پیشرفت نهایی در اجرای قوانین داخلی
CFT در دست بررسی تصویب نهایی در مجمع
وبگردی
    ارسال نظر