دلایل پشت پرده افزایش قیمت موز در اردیبهشت 1404 چیست؟
اقتصاد 100- افزایش بیرویه قیمت موز در بازار ایران به دلیل مشکلات و نابهسامانیهای موجود در روند صدور مجوزهای واردات این محصول است؛ رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران با اشاره به نرخهای جدید موزهای وارداتی از هند، فیلیپین و اکوادور، خواستار ساماندهی سریعتر فرآیندهای مربوطه شد.

دلایل افزایش قیمت موز در اردیبهشت 1404 مورد توجه بسیاری از مصرفکنندگان و فعالان بازار قرار گرفته است. براساس آخرین گزارش از میدان میوه و ترهبار تهران، کمترین قیمت عمدهفروشی هر کیلو موز هندی که یکی از ارزانترین انواع موز در بازار ایران است، ۹۰ هزار تومان اعلام شده است. همچنین قیمت عمدهفروشی موز فیلیپین ۱۰۰ هزار تومان و موز اکوادور به ۱۵۰ هزار تومان رسیده است.
علتهای اصلی افزایش قیمت موز
این افزایش چشمگیر قیمت، واکنشهای بسیاری را برانگیخته است. سیدرضا نورانی، رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران، در گفتوگویی به بررسی دلایل این رشد قیمت پرداخت. وی مطرح کرد که هزینه واردات موز به کشور به دلیل نابهسامانیهایی در صدور مجوزهای واردات به شدت افزایش یافته است.
نورانی توضیح داد که قیمت ۱۳.۵ کیلو موز هندی درجه یک در بنادر ایران حدود ۸ دلار است. با فرض نرخ دلار ۸۰ هزار تومان، هزینه واردات موز به کشور برای هر کیلو حدود ۴۷۰۰۰ تا ۴۸۰۰۰ تومان برآورد میشود. این در حالی است که موز وارداتی با حداقل قیمت عمدهفروشی ۹۰ هزار تومان در بازار بزرگ میوه و ترهبار تهران عرضه میشود که به نوعی دو برابر قیمت ورود آن است.
نقش سیاستهای اشتباه در افزایش قیمت
وی افزود که در گذشته، سیاست اعطای واردات موز در ازای صادرات محصولات کشاورزی مانند سیب، پرتقال و کیوی اجرایی میشد. این سیاست از آن جهت اشتباه تلقی میشود که صادرکنندگان این محصولات به فرآیند و سازوکار واردات موز آگاهی کافی ندارند و عملاً مجوز واردات را معامله میکنند. این امر باعث افزایش قابل توجه قیمت موز وارداتی در بازار میشود.
طبق گفته نورانی، توقف اعطای مجوز واردات موز از سوی وزارت کشاورزی، تعداد مجوزها را کاهش داده که این امر با گران شدن قیمت مجوزها، باعث افزایش قیمت موز در بازار شده است.
نوع موز قیمت عمدهفروشی (تومان)موز هندی | ۹۰,۰۰۰ |
موز فیلیپین | ۱۰۰,۰۰۰ |
موز اکوادور | ۱۵۰,۰۰۰ |
واکنش به ادعای روسیه درباره هندوانه ایرانی
در بخش دیگری از گفتوگو، نورانی به فیلم منتشر شده از سوی نماینده دومای روسیه درباره بالا بودن نیترات هندوانه ایرانی واکنش نشان داد. وی اظهار کرد که این اظهارات افکار عمومی را درباره هندوانههای ایرانی مشوش کرده است، در حالی که روسیه برای واردات محصولات کشاورزی استانداردهای سختگیرانهای دارد.
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی تاکید کرد که تا زمانی که سلامت محصولات کشاورزی ایرانی از سوی مراجع مربوطه تایید نشده باشد، اجازه ورود به بازار روسیه را پیدا نمیکنند. همچنین وی افزود که مقام روسی که این ادعا را مطرح کرده، در زمینه کیفیت محصولات کشاورزی صاحب تخصص نیست و بر سلامت هندوانههای ایرانی تاکید دارد.