مقایسه TF21 ایران خودرو و پژو 208 / دربی محصولات آبی پوشان جاده مخصوص

اقتصاد100-خودرو جدید TF21 ایران خودرو در تیپ‌های مختلف به به بازار عرضه می‌شود و تمامی استانداردهای 85‌ گانه الزامی را پاس خواهد کرد. خودرو TF21 در کلاس سگمنت B و یک خودروی کراس لوک است

مقایسه TF21 ایران خودرو و پژو 208 / دربی محصولات آبی پوشان جاده مخصوص

به گزارش گروه کسب و کار اقتصاد 100، خودرو جدید TF21 ایران خودرو در تیپ‌های مختلف به به بازار عرضه می‌شود و تمامی استانداردهای 85‌ گانه الزامی را پاس خواهد کرد. خودرو TF21 در کلاس سگمنت B و یک خودروی کراس لوک است. در حال حاضر، مباحث مربوط به طراحی دیتیل دیزاین این خودروی نهایی شده است و شهریور 1402 به مرحله صنعتی سازی و تولید انبوه خواهد رسید.

شرکت ایران خودرو سری اول خودرو TF21 را با پیشرانه TU5P (پلاس) تولید و عرضه خواهد کرد. این موتور که در حال حاضر زیر کاپوت تارا قرار دارد، مدل ایرانی‌شده EC5 پژو است که در پژو ۳۰۱ استفاده شده و همین طور نسخه بهینه‌سازی‌شده و ارتقایافته TU5 است که قبلا در پژو ۲۰۶، پژو ۲۰۷ و پژو پارس ایران خودرو به کار رفته بود.

IKCO-TF-21-Toranji-8-1024x559

معرفی TF21

بر اساس گزارش اسب بخار خودروی TF21 ایران خودرو را باید یک هاچ‌بک کراس لوک (Cross Look) کلاس B دانست. در طراحی پلت فرم این خودرو (توجه داشته باشید که پلت فرم متشکل از بخش های گوناگون شامل سازه خودرو، قوای فنی، سیستم تعلیق، خانواده آپشن، سیستم فرمان پذیری، دسته سیم، جعبه دنده و… است) بنچ مارک های گوناگونی مدنظر بوده است؛ به طور مثال، هنگامی که گفته می شود پیشرانه TF21 و جعبه دنده آن در وهله اول به ترتیب از نوع TU5 پلاس و BE است و این دو عنصر از بخش های اصلی پلت فرم به شمار می آیند، پس قطع به یقین پلت فرم PF1 گروه پژو-سیتروئن یا همان IKP1 ایران خودرو یکی از بنچ مارک های اصلی در این خودرو بوده است. توجه داشته باشید این موضوع دال بر این نیست که الزاماً فاصله محوری TF21 و پژو ۲۰۸ می بایست یکسان باشند.

IKCO-TF-21-Toranji-2-1024x576

زبان طراحی TF21

طراحان شرکت ایران خودرو، در بخش ظاهری TF-21 نیز بنچ مارک های گوناگونی را مدنظر داشته اند که از شاخص ترین آن ها می توان به خودروهای جذاب کمپانی مینی اشاره کرد. همچنین برای خلق TF-21 این سؤال نیز مطرح بوده است که این هاچ‌بک کراس لوک قرار است با چه خودروهایی و با چه نوع طراحی هایی وارد رقابت شود که در این سگمنت و در بازار ایران، چهار خودروی رنو ساندرو، ام وی ام  X22، دانگ فنگ H30  کراس و سایپا کوییک مدنظر قرار گرفته اند.

برای یافتن شباهت TF21 و خودروهای مینی می توانید نگاهی به طراحی ستون A و B و C خودروهای مینی و یا نحوه قرارگیری و شکل فیزیکی پایه آینه های کناری و خود آینه ها بیاندازید.

اما بالاتر از این موارد ادعای ایران خودرویی ها وجود یک زبان طراحی مشترک بین TF21 و ری را است؛ زبانی که شاید از دیدگاه یک طراح صنعتی قابل مشاهده باشد، اما از دید یک مشتری عادی چندان قابل مشاهده نیست و این امر را می توان یک ضعف برای محصولات یک برند تلقی کرد.

آبی های جاده مخصوص در بیان شباهت زبان طراحی TF21 و ری را معتقدند گرافیک داخلی چراغ های جلو، خطوط شخصیت روی درها، خط پایین پنجره ها، خط سقف و مجموعه شیشه عقب و چراغ ها (در حالت روشن بودن) از جمله موارد مشترک بین دو خودرو محسوب می شوند که البته این موارد می توانستند بیش تر باشند و یا حداقل بهتر دیده شوند.

 جزییات فنی 

همان طور که پیش تر عنوان شد، برای TF21 در فاز اول پیشرانه ‌TU5 پلاس در نظر گرفته شده است. این پیشرانه که با حداکثر قدرت ۱۱۳ اسب بخار و گشتاور ۱۴۴ نیوتن متر در تارا نیز استفاده شده است، پایه و اساسی به نسبت مشترک و مشابه با پیشرانه EC5 دارد و جالب آن که این پیشرانه با مشخصاتی یکسان در نمونه آرژانتینی پژو ۲۰۸ جدید هم به عنوان نسخه پایه مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه راه اما قرار است پیشرانه های سه سیلندر ایران خودرو نیز به طیف پیشرانه های TF21 افزوده شوند و گیربکس خودرو نیز به انواع شش سرعته دستی و اتومات و همچنین ۷ سرعته دو کلاچه ارتقا یابد.

download (1)

پژو ۲۰۸ نیز به عنوان یک گزینه بین المللی و مطرح در کلاس هاچ‌بک های شهری، علاوه بر پیشرانه EC5، به انواع پیشرانه های ۱۲۰۰ سی سی توربو با قدرت های ۷۵ تا ۱۳۰ اسب بخار مجهز است و علاوه بر این موارد، تفاوت عمده ۲۰۸ با TF-21 را می توان بستر برقی پلت فرم پژو ۲۰۸ دانست که سبب شده است این هاچ‌بک فرانسوی نسخه تمام برقی نیز داشته باشد؛ موردی که در TF-21 به چشم نمی آید.

article_636867039371982387_thumb_960_542

قیمت

پیش از این، مدیرعامل ایران خودرو گفته بود که در صورت ثبات شرایط اقتصادی (عاملی غیرممکن در ایران) و قوانین حاکم بر صنعت خودرو، TF21  با توجه به امکانات و مشخصات فنی هر تیپ، قیمتی در بازه ۱۸۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان خواهد داشت و جایگزین خانواده پژو ۲۰۶ می شود. اگر قیمت این خودرو را ۳۰۰ میلیون تومان در نظر بگیریم، با قیمت کنونی دلار در ایران، هاچبک TF21 برچسب قیمتی ۸۵۰۰ دلاری را روی خود می بینید.

در طرف مقابل، پژو ۲۰۸ در بازار اروپا و سایر بازارهای صادراتی پژو، قیمتی در محدوده ۱۵ تا ۳۴ هزار دلار را دارد که این یعنی در پایه ترین نمونه نیز در حدود دو برابر TF21 قیمت دارد.

با توجه به آپشن ها و مشخصات فنی ذکرشده برای TF21 باید گفت چنان چه این خودرو در زمان مناسب، با کیفیت خوب و بدون ایرادات مونتاژی مرسوم به بازار عرضه شود، می تواند اتفاقات خوبی را برای آبی های جاده مخصوص رقم بزند.

انتهای پیام/

وبگردی

ارسال نظر

 
.

طلا و جواهر اقتصاد 100 : شورای جهانی طلا اعلام کرده که قیمت‌های رکورد طلا، بازیافت فلزات گرانبها را به بالاترین سطح…

اخبار سلامت

سینما در سینما