کارکنان دولت بیچاره شدند
اقتصاد100- سوءمدیریت و سیاستهای نادرست در صندوق بازنشستگی کشوری، صدای اعتراض بازنشستگان را بلندتر از همیشه کرده است؛ از تاخیر در پرداخت معوقات و احکام گرفته تا مشکلات بیمه و افزایش حقوق ناچیز، بحران معیشتی بازنشستگان به نقطهای نگرانکننده رسیده است.

صندوقهای بازنشستگی که باید یکی از مهمترین پشتیبانهای اجتماعی برای دوران بازنشستگی کارکنان باشند، امروز تحت تأثیر سیاستهای ناکارآمد و سوءمدیریت به عامل بحران برای بسیاری از بازنشستگان تبدیل شدهاند.
«عبدالرضا جهانمردی»، یکی از فعالان صنفی بازنشستگان علوم پزشکی، در اظهاراتی ضمن انتقاد از وضعیت صندوق بازنشستگی کشوری، آن را دچار بحرانهای ساختاری دانست و بیان کرد: زمانی این صندوقها نماد پایداری اقتصادی و اعتماد عمومی بودند، اما حالا به دلیل مدیریت نادرست به نهادهایی ناکارآمد تبدیل شدهاند.
سوءمدیریت و معوقات طولانیمدت
این نماینده بازنشستگان تاکید میکند که برنامهریزی ضعیف اقتصادی و عدم استفاده درست از ظرفیتها، آسیبهای جبرانناپذیری برای بازنشستگان ایجاد کرده است. بهعنوان مثال، هزینه حاصل از فروش سهام شرکت آلومینیوم جنوب هنوز به حساب بازنشستگان واریز نشده و باعث بروز سوالات جدی شده است.
طبق گفته «بیگدلی»، نماینده مجلس، این مبلغ، یعنی ۹ همت، جهت تأمین معوقات مالی ۲۰۰ هزار بازنشسته وزارت بهداشت در نظر گرفته شده بود اما تا کنون پرداخت نشده و مشخص نیست در چه محلی مصرف شده است.
<
چهار سال تأخیر در احکام گروهبندی
جهانمردی به مشکل صدور احکام گروهبندی بازنشستگان وزارت بهداشت نیز اشاره کرد. طبق گفته او، این احکام که مربوط به ۲۸ سال خدمت این افراد است، با تأخیر چهار ساله مواجه بوده و باعث افزایش نارضایتی و احساس بیعدالتی در میان بازنشستگان شده است.
معوقات پرداختنشده، نشانه بیتوجهی
او به معوقات مربوط به بازنشستگان قبل از سال ۹۶ نیز اشارهای کرد و گفت: حقوق ایثارگری این گروه از افراد، بیش از چهار سال است که پرداخت نشده و این نشاندهنده بیتوجهی کامل به تلاشهایی است که این افراد در دوران خدمت خود داشتهاند.
مشکلات فراگیر در بیمه تکمیلی
شکایتها از خدمات بیمه تکمیلی بازنشستگان نیز بخش دیگری از مشکلاتی است که جهانمردی به آن پرداخته است. وی با انتقاد از قراردادهای بیمهای گفت: سقف پایین تعرفهها و فرانشیز بالا، بازنشستگان را با مشکلات زیادی در دسترسی به خدمات درمانی مواجه کرده است. این وضعیت تا تأخیر یکساله پرداخت خسارتهای بیمهای در سال ۱۴۰۴ ادامه دارد.
کاهش قدرت خرید بازنشستگان
او با ناراحتی از وضعیت حقوق بازنشستگان ادامه داد که هنوز معوقات مربوط به مرحله اول همسانسازی حقوق پرداخت نشده و عدم بازنگری در شیوه محاسبه حقوق، موجب کاهش درآمد بازنشستگان بین یک تا دو میلیون تومان شده است. از سوی دیگر، افزایش ۲۰ درصدی حقوق در شرایط تورم بیش از ۱۰۰ درصد در اقلام اساسی نیز فشار مالی بیشتری بر این قشر وارد کرده است.
از طبقه متوسط به زیر خط فقر!
جهانمردی افزود: بسیاری از کارکنان دولتی که تا پیش از بازنشستگی زندگی نسبتا راحتی داشتند و جزو طبقه متوسط قرار میگرفتند، اکنون به خاطر سیاستهای غلط، زیر خط فقر قرار گرفتهاند. این افت اقتصادی نه تنها برای بازنشستگان، بلکه برای کل جامعه نگرانکننده است.
<
خدمات رفاهی نا امیدکننده
برنامهریزی نامناسب در ارائه خدمات رفاهی نیز جزء چالشهای جدی بازنشستگان است. جهانمردی اشاره کرد که بازنشستگان برای دریافت خدماتی همچون سفرهای زیارتی یا سیاحتی باید ماهها در انتظار بمانند، که این موضوع به وضوح نشانه بیتوجهی مفرط نسبت به حقوق آنان است.
بازنشستگان، قربانیان سکوت مسئولان
در انتهای سخنان خود، جهانمردی با اشاره به آمار یک میلیون و ۶۰۰ هزار بازنشسته زیر خط فقر تاکید کرد که مدیران صندوق، دولت و حتی شخص رئیسجمهور باید در قبال مشکلات پاسخگو باشند اما متأسفانه بازنشستگان در اولویت مسئولان کشور قرار ندارند و عملاً به فراموشی سپرده شدهاند.