زنگ خطر زلزله در تهران به صدا درآمد/ آماده باشید!

اقتصاد 100- زلزله نیمه‌شب ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۹ در تهران، همزمان با روزهای کرونایی، ترس و استرس را به دل میلیون‌ها نفر انداخت؛ زمین‌لرزه‌ای که خواب شبانه را از چشم شهروندان ربود و خیابان‌ها را مملو از مردم نگران کرد.

زنگ خطر زلزله در تهران به صدا درآمد/ آماده باشید!
جمعه ۱۹ اردیبهشت‌ماه ۱۳۹۹. بیشتر مردم تهران به دلیل شرایط قرنطینه ناشی از کرونا زودتر به خانه‌های خود پناه برده بودند که ناگهان زمین شروع به لرزیدن کرد. این زلزله ترسی ناگهانی را میان مردم ایجاد کرد و خیابان‌های شهر پر از جمعیت نگران شد. آن شب زلزله خواب را از چشم تهرانی‌ها ربود و تهران تا صبح بیدار بود.

به نقل از ایران جیب و به گزارش ایرنا، در نیمه‌شب نوزدهم اردیبهشت، زمین‌لرزه‌ای با بزرگای ۵.۱ ریشتر و با کانون دماوند رخ داد. این حادثه مردم را به خیابان‌ها کشاند و نور چراغ خانه‌ها در لحظه‌ای می‌لرزید. این زلزله بار دیگر تهران را به خطرهای بالقوه‌اش که همان گسل‌های فعال هستند، گوشزد کرد.

تهران؛ شهری کنار ۱۵ گسل فعال

تهران، شهری با بیش از ۹ میلیون نفر جمعیت و مرکز اصلی فعالیت‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی ایران، بر روی ۱۵ گسل فعال واقع شده است. طبق اظهار معصومه آمیغ‌پی، رئیس اداره ترازیابی دقیق و تداخل‌سنجی راداری سازمان نقشه‌برداری کشور، احتمال وقوع زمین‌لرزه‌ای با قدرت بالاتر از ۷ ریشتر در تهران کاملاً واقعی است. این خطر به وضعیت خاص گسل‌های اصلی تهران بازمی‌گردد که در صورت فعال شدن، خسارت‌هایی گسترده به ساختمان‌ها و افراد وارد خواهند کرد.

نام گسل موقعیت جغرافیایی طول گسل
 
گسل مشا شمال تهران ۲۰۰ کیلومتر
گسل شمال تهران دامنه کوه‌های البرز ۹۵ کیلومتر
گسل جنوب ری مناطق جنوبی تهران ۲۰ کیلومتر

تاریخ زلزله در تهران

آخرین زلزله قدرتمند تهران به حدود ۲۰۰ سال پیش بازمی‌گردد؛ زلزله‌ای با شدت بالا که در سال ۱۲۳۰ هجری قمری (۱۸۱۹ میلادی) بخش‌های بزرگی از پایتخت را ویران کرد. از آن زمان تاکنون تنها زلزله‌های کوچکی در تهران رخ داده‌اند که هشدارهایی جدی برای ساکنان بوده‌اند.

مقایسه تهران با شهرهای زلزله‌خیز جهان

در شهرهایی همچون توکیو، سان‌فرانسیسکو و استانبول، مدیریت بحران زلزله به شیوه‌ای موثر انجام گرفته است. توکیو، با تجربه زلزله‌های شدید گذشته، زیرساخت‌های خود را کاملاً مقاوم‌سازی کرده و سیستم هشدارهای سریع برای تخلیه فوری جمعیت دارد. در سان‌فرانسیسکو نیز قوانین سخت‌گیرانه برای ساخت‌وسازهای ضدزلزله وضع شده و استانداردها دائماً به‌روزرسانی می‌شوند.

اما در تهران این سوال مطرح است که آیا آمادگی کافی برای مقابله با فاجعه‌ای بزرگ وجود دارد؟ نگرانی‌ها درباره مقاوم‌سازی ساختمان‌ها و سیستم‌های امدادی همچنان میان مردم و کارشناسان باقی است.

گسل‌هایی که خطرات بزرگی در خود دارند

سه گسل اصلی تهران شامل «مشا، شمال تهران و جنوب ری»، خطرات بالقوه جدی برای کل شهر تهران ایجاد می‌کنند. این گسل‌ها با ساختاری فشاری برخوردار از انرژی زیاد، در صورت فعال شدن می‌توانند منجر به فاجعه‌هایی بزرگ شوند.

معصومه آمیغ‌پی توضیح می‌دهد که گسل مشا با طول ۲۰۰ کیلومتر، از غرب به شرق در حاشیه رشته‌کوه البرز گسترش یافته است. همچنین گسل شمال تهران از کن تا لشگرک امتداد دارد و در نهایت به گسل مشا پیوند می‌خورد. گسل جنوب ری نیز از نقاط جنوبی تهران عبور کرده و شرایط خطرناکی ایجاد می‌کند.

آینده زلزله در تهران؛ آماده‌سازی ضروری است

این پرسش حیاتی همچنان بدون پاسخ روشن باقی مانده: آیا تهران آماده است برای مقابله با یک زلزله ویرانگر؟ متخصصان ابراز نگرانی می‌کنند که اقدامات کافی برای مقاوم‌سازی ساختمان‌ها و آمادگی اضطراری انجام نشده است. باید منتظر بود و دید آیا اقدامی جدی برای کاهش خطرات انجام می‌شود یا نه.

وبگردی
    ارسال نظر