گردشگران نوروزی خاک هرمز را به توبره کشیدند!
گردشگران نوروزی با برداشت بیرویه خاکهای نقرهای و قرمز جزیره هرمز، به طبیعت منحصربهفرد این جزیره آسیب وارد کردند؛ محیط زیست هرمزگان از مردم خواسته خاکهای خارج شده را به این نهاد بازگردانند.

میثم قاسمی اعلام کرد: ماسههای درخشان و نقرهای جزیره هرمز که بر اثر فرسایش سنگها به وجود آمده و از جذابیتهای خاص این جزیره به شمار میرفت، امسال با اقدام تعدادی از گردشگران از بین رفته است. برداشت گسترده این ماسهها توسط بازدیدکنندگان نوروزی، ساحل نقرهای جزیره را از زیبایی قبلی تهی کرده و تنها مقادیر محدودی از آن باقی مانده است که با گذر زمان و جزر و مد در زیر گل و لای مخفی خواهد شد.
وی ادامه داد: در ایام تعطیلات نوروز، گردشگران نه تنها خاک نقرهای بلکه خاک سرخ جزیره هرمز را هم با خود بردند. اگر این استخراج خاکهای سرخ ادامه پیدا کند و هر بازدیدکننده مقدار کمی از این خاک را با خود ببرد، این منابع ارزشمند زیستمحیطی نیز به سرنوشت ماسههای نقرهای دچار خواهند شد.
قاسمی افزود: در همین راستا، اداره محیط زیست استان هرمزگان در اقدامی فوری از تمامی گردشگرانی که خاکهای جزیره را خارج کردهاند درخواست کرده است خاکها را به این نهاد بازگردانند. خوشبختانه تاکنون محمولههایی از خاک از استانهای تهران و فارس به محیط زیست ارسال شده است. همچنین برخی افراد محلی که پیشتر خاکهای جزیره را برداشته بودند نیز از این اقدام حمایت کرده و خاکها را به محیط زیست بازگرداندهاند.
ارسال رایگان خاکهای بازگشتی
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی هرمزگان اظهار داشت که شرکتهای پستی آمادگی خود را برای تحویل رایگان خاکها از مردم و انتقال آنها به این استان اعلام کردهاند. افزون بر این، برخی افراد با تشکیل پویشهای محلی، زمینه بازگشت خاکهای خارجشده را فراهم کردهاند.
وی به موردی اشاره کرد که در آن، شخصی مقدار زیادی صدف و کانیهای جزیره را جمعآوری کرده بود و هنگام خروج از منطقه، توسط نیروهای حفاظتی متوقف شد. به گفته او، چنین فشارهایی میتواند به خالی شدن منابع گرانبهای طبیعی جزیره منجر شود.
ظرفیت گردشگری جزیره هرمز
قاسمی در پاسخ به سؤال درباره ظرفیت گردشگری جزیره هرمز و تعداد بازدیدکنندگان نوروزی اعلام کرد که آمار دقیق و رسمی در این زمینه وجود ندارد. با این حال، بر اساس اطلاعات به دست آمده از منابع غیررسمی، روزهای طوفانی تعطیلات نوروز استثنا بود و در سایر روزها، روزانه به طور میانگین ۱۰ هزار نفر از بنادر رسمی نظیر بندر شهید حقانی بندرعباس و بندر شهید ذاکری قشم به جزیره هرمز سفر کردند. همچنین تعداد مشخصی هم از طریق قایقهای شخصی و بنادر صیادی وارد جزیره شدند.
وی تأکید کرد که ورود بیبرنامه این حجم از گردشگر به یک منطقه طبیعی و حساس مانند جزیره هرمز، بدون توجه به ظرفیت پذیرش، باعث آسیب جدی به این منابع ارزشمند میشود. او با انتقاد از کمبود اقدامات فرهنگی برای آموزش گردشگران، گفت که اگر بازدیدکنندگان، منابع طبیعی نظیر خاکهای رنگی را به عنوان یادگاری همراه خود ببرند، زیبایی این منطقه به طور قابل توجهی کاهش مییابد و صدمات جبرانناپذیری به این اثر طبیعی وارد خواهد شد. قاسمی از گردشگران درخواست کرد به جای تصاحب منابع طبیعی، از این زیباییهای منحصر به فرد عکس گرفته و آنها را برای نسلهای آینده محفوظ بگذارند.