وضعیت دلارزدایی به کجا رسید؟

به گفته کارشناسان، در حال حاضر دلارزدایی از روابط تجاری و اقتصادی کشور یک ضرورت محسوب می‌شود؛ ضرورتی که نیازمند یک برنامه‌ریزی دقیق است.

وضعیت دلارزدایی به کجا رسید؟

به گزارش اقتصاد100، دلارزدایی از جمله اقداماتی است که حالا به زبان مشترک بسیاری از کشور‌ها در روابط خود با سایر کشور‌ها تبدیل شده است بحث دلارزدایی در جهان با پیشگامی روسیه و چین آغاز شد و حالا دامنه آن روز به روز گسترده‌تر می‌شود و کشورهای مختلف در این راستا گام‌های عملی برمی‌دارند.

دلارزدایی، اقدامی که مخبر معاون اول رئیس جمهور در خصوص آن اظهار کرده بود: دیگر دلار‌زدایی یک انتخاب داوطلبانه توسط کشور‌ها نیست، بلکه یک پاسخ اجتناب‌ناپذیر کشور‌ها به پروژه سلاح‌سازی از دلار است. سلاح‌سازی از دلار در چند دهه گذشته از جمله مهم‌ترین عواملی است که کشور‌ها را وادار کرده به‌دنبال یافتن راهی برای رهایی از عواقب تحریم‌های دلاری احتمالی در آینده باشند.

سلاح‌سازی از دلار اقدامی که خود آمریکایی‌ها نیز به آن معترف هستند. موردی که اسکات بنت، افسر سابق عملیات روانی ارتش آمریکا پیش از این در گفت‌وگوی اختصاصی به باشگاه خبرنگاران جوان گفته بود: اقتصاد کشور‌هایی که بر پایه دلار است ابزاری شده در دست آمریکایی‌ها تا هر بار به نوعی به ساختار‌های اجتماعی و اقتصادی سایر کشور‌های جهان ضربه بزنند. سال‌هاست آمریکا با اعمال تحریم‌هایی که محوریت آن براساس دلار است تلاش کرده اقتصاد جهان را به نفع خود در تنگنا قرار دهد.

پیگیری مسئله دلارزدایی موضوعی کلیدی است

اما دلارزدایی از تجارت و روابط اقتصادی چه اهمیتی دارد در این راستا بالسینی کارشناس اقتصادی می‌گوید: این مسئله یعنی دلارزدایی برای اقتصادی مانند کشور ما که در دهه‌های اخیر با تحریم‌های بسیار سخت مواجه بوده و عملا استفاده از دلار هزینه‌های بسیاری را برای اقتصاد ایران به دنبال داشته است حائز اهمیت است بنابر این پیگیری موضوع دلار زدایی و کاهش نقش دلار در معاملات پولی و تجاری با کشور‌های دیگر برای کشور ما مسئله کلیدی است.

دلارزدایی از تجارت و روابط اقتصادی فرآیندی یک شبه نیست

در ادامه هم سیاوش غیبی پور کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: دلارزدایی دارای سه بخش است یکی قسمت قرارداد‌های برون مرزی شرکت‌های نفتی، بازرگانی، مورد دیگر مربوط به وصول مطالبات و ورود و خروج سرمایه و دیگری هم مربوط به تجارت بخش خصوصی است این سه بخش از جمله ذی‌نفعان در تقاضای دلار هستند که حال اگر به سمت دلارزدایی حرکت کنند شاهد نتایج مطلوبی خواهیم بود.

این کارشناس اقتصادی در ادامه اظهار کرد: به هر میزان که دلار زدایی را در اقتصاد و بخش‌های دیگر تقویت کنیم در مقابل ریال ملی تقویت خواهد شد و گام در جهت برابری خواهیم برداشت تقویت ریال هم مستقیم در اقتصاد و چرخه تولید اثر گذار است نکته دیگر این که دلارزدایی از تجارت سبب افزایش قدرت چانه زنی ما خواهد شد البته که باید اشاره کرد دلارزدایی یک فرآیند یک شبه نیست و نیازمند هدف‌گذاری و برنامه مدون است.

غیبی پور همچنین اظهار کرد: اهمیت دلارزدایی اکنون دیگر در تمام نقاط جهان به شکل کامل احساس شده و دنیا نیز به این سمت در حال حرکت است حالا در کشور ما که شرایط تحریمی هم وجود دارد اهمیت دلارزدایی به ویژه در روابط تجاری بسیار چشمگیرتر است در نهایت خارج از نگاه کلان و بحث تقویت پول ملی دلارزدایی از روابط تجاری برای خروج از فشار‌های خارجی برای کشور ما یک ضرورت است که البته نیازمند مولفه‌های مختلفی از جمله توسعه تجارت است که باید برای آن برنامه ریزی دقیقی صورت گیرد البته در مسیر دلارزدایی اقداماتی از جمله بحث بریکس را داریم که باید هدفمند‌تر دنبال شود و از جمله این اقدامات تداوم پیدا کند.

پیش از این هم اندیشکده ریسپانسیبل استیتکرافت مستقر در واشنگتن دی سی آمریکا هشدار داده بود که روند دلارزدایی توقف‌ناپذیر است، زیرا کشور‌های جهان تمایل زیادی به کاهش وابستگی به دلار نشان داده اند.

 به گفته کارشناسان، اکنون دلارزدایی از روابط تجاری و اقتصادی کشور یک ضرورت مهم محسوب می‌شود ضرورتی که نیازمند برنامه ریزی دقیق و اصولی است مسیری که بسیاری از کشور‌های جهان هم اکنون تجارب خوبی در آن کسب کرده‌اند و استفاده از این تجارت می‌تواند برای ما نیز مفید باشد.

وبگردی

ارسال نظر

 

نظرسنجی

پیش بینی می کنید در سال 1403 کدامیک از بازارهای زیر با نوسانات کمتر قیمتی روبرو شود؟

.

اخبار سلامت

سینما در سینما