چالش بزرگ خریداران خودرو با توقف واردات قطعات
اقتصاد100- توقف واردات قطعات خودروسازی، تحویل خودروهای مونتاژی را با تأخیرهای طولانی مواجه کرده است، به طوری که برخی خریداران بیش از یک سال منتظر دریافت خودروی پیشخرید شده خود هستند.

یکی از خریداران خودروهای مونتاژی شرکت فردا موتور، در گفتوگو با ایرنا، از مشکلات پیشآمده در تحویل خودروهای این شرکت پرده برداشت. وی که در شهریور ۱۴۰۳ یکی از محصولات این شرکت را پیشخرید کرده بود، گفت که قرار بوده خودرویش پس از ۱۲۰ روز کاری تحویل داده شود، اما حال با گذشت دو ماه از سال جدید، همچنان هیچ خبری از تحویل نیست و مسئولان شرکت پاسخ روشنی نمیدهند.
این خریدار، که علاقهای به افشای نام خود ندارد، تعداد خریدارانی که همچون او با تاخیر در تحویل خودرو مواجه هستند را حدود ۱۰۰ نفر تخمین میزند. به گفته وی، شرکت مذکور از ۴ تا ۱۲ ماه است که در تحویل خودروها دچار تاخیر شده است.
وی افزود: مسئولان شرکت علت این تاخیر را مواردی همچون مشکلات تخصیص ارز، توقف در واردات قطعات، نوسانات ارزی و ناترازی انرژی مطرح کردهاند، اما این در حالی است که خریداران همچنان بلاتکلیف ماندهاند.
این خریدار با اشاره به افزایش نرخ ارز در سال گذشته، تاکید کرد که این موضوع نهتنها قیمت خودروهای کارخانهای را نسبت به زمان ثبتنام افزایش داده، بلکه اختلاف قیمت بین کارخانه و بازار آزاد نیز تشدید شده است.
افزایش مشکلات خودروسازان مونتاژکار
تجربه این خریدار تنها گوشهای از مشکلات خریداران خودروهای مونتاژی است. علاوه بر این، بسیاری دیگر از مصرفکنندگان نیز وضعیت مشابهی دارند. مشکلات ناشی از تاخیر در واردات قطعات، تنها به یک خودروساز خاص محدود نشده است. برای نمونه، هفته گذشته نیز ویدیوهایی در فضای مجازی منتشر شد که نشان میداد خط تولید یکی از محصولات شرکت بهمن موتور به دلیل توقف واردات قطعات به طور کامل تعطیل شده است.
<
اختلال در واردات و توقف تولید
بسیاری از خودروسازان مونتاژکار نظیر مدیران خودرو، بهمن موتور و کرمان موتور، قطعات خودروهای خارجی را به صورت منفصله یا متصله وارد کرده و در خطوط تولید به محصول نهایی تبدیل میکنند. با این حال، هر نوع اختلال در ثبت سفارش، تخصیص ارز و ترخیص محمولههای قطعاتی، تولید این شرکتها را تحت تاثیر قرار میدهد. شرایط کنونی بازار خودرو نیز نشاندهنده وجود این اختلالات و تاثیرات منفی آن بر این صنعت است.
این شرکتها به کاهش تولید و کمبود قطعات در بازار اشاره کرده و خواستار رفع موانع موجود بر سر واردات قطعات شدهاند. از سوی دیگر، شایعاتی درباره انحصار واردات قطعات توسط برخی شرکتهای قطعهساز نیز به گوش میرسد که نیازمند تحقیق و بررسی دقیقتر است.
ورود سازمان حمایت مصرفکنندگان
در همین حال، سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، به اعتراضات خریداران خودروهای مونتاژی واکنش نشان داده و اعلام کرده که موضوع تاخیر در تحویل خودروهای شرکت فردا موتور را بررسی کرده است. این سازمان جلساتی با مدیرعامل شرکت برگزار و اعلام کرده که دلیل اصلی این تاخیرها، کمبود تخصیص ارز و مشکلات واردات قطعات بوده است.
مدیرعامل شرکت متعهد شده است تا موضوع را با سرعت پیگیری کرده و جریمه تاخیرها را پرداخت کند. همچنین سازمان حمایت تاکید کرده است که خریداران میتوانند اعتراضات خود را از طریق مراجع قضایی پیگیری کنند.
بلاتکلیفی در بازار خودرو
با گذشت بیش از ۵۰ روز از آغاز سال جدید، به نظر میرسد بازار خودرو همچنان با عدم شفافیت و سردرگمی مواجه است. از یک سو، تعرفه ۱۰۰ درصدی واردات خودروها هنوز آییننامه مشخصی ندارد و از سوی دیگر، تقاضای افزایش قیمت خودروهای مونتاژی توسط شورای رقابت رد شده است. در همین حال، پروسه ترخیص قطعات مورد نیاز خودروسازان مونتاژکار همچنان در گیرودار مراحل اداری باقیمانده است.
اخیراً سازمان توسعه تجارت با ترخیص درصدی محمولههای یکی از شرکتهای فعال در بازار خودرو موافقت کرده است. اگر این روش برای دیگر خودروسازان نیز اعمال شود، ممکن است مشکلات تولید و تحویل خودروهای پیشخرید شده برطرف گردد. در غیر این صورت، احتمال افزایش فشار تقاضا بر بازار خودرو بیشتر خواهد شد.