سونامی گرانی در بازار لوازم خانگی / قیمتها سر به فلک کشید!
اقتصاد100- سونامی گرانی لوازم خانگی در پی حذف ارز نیمایی و افزایش قیمت مواد اولیه! بازار لوازم خانگی ایران با قاچاق گسترده و کاهش قدرت خرید مردم روبهرو است.

علیرضا محمدی دانیالی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران، از افزایش قیمت لوازم خانگی پس از حذف ارز نیمایی و جایگزینی آن با ارز بازار توافقی خبر داد. او اظهار کرد که این تغییر منجر به افزایش قیمت تامین مواد اولیه تولید شده و تولیدکنندگان چارهای جز تعدیل قیمتها ندارند. علاوه بر این، تولیدکنندگان با افزایش قیمت ارز تخصیصیافته برای واردات مواد اولیه و دیرکرد در تامین ارز نیز مواجه هستند.
تاثیر منفی بر قدرت خرید مردم وی افزود: هرچند در سالهای اخیر تولید لوازم خانگی در کشور افزایش یافته است، اما قدرت خرید مردم کاهش یافته و تاثیر منفی بر بازار دارد. اکنون ۳۰ درصد بازار لوازم خانگی ایران را کالاهای قاچاق اشغال کرده است. سالانه حدود ۲ میلیارد دلار لوازم خانگی به صورت قاچاق وارد کشور میشود و منبع ارزی که برای واردات این اقلام تأمین میشود، مبهم است. این قاچاق گسترده باعث شده لوازم خانگی خارجی از مسیرهای غیررسمی و بدون پرداخت عوارض وارد کشور شوند.اقدامات بانک مرکزی
معاون ارزی بانک مرکزی در نشست بررسی مسائل و مشکلات تولیدکنندگان لوازم خانگی ایران گفت: بانک مرکزی درصدد است بزودی برنامه زمانبندی تخصیص کلیه ثبت سفارشها را اعلام نماید.
لزوم حمایت از تولید داخلی
محمدی در رابطه با اینکه آیا آزادسازی واردات میتواند از شدت قاچاق بکاهد، اظهار کرد: تولیدکنندگان بهطور کلی مخالفتی با واردات لوازم خانگی در چهارچوب قوانین ندارند، اما تاکید دارد که شرایطی باید برای تولیدکنندگان مهیا شود تا بتوانند با رقبای خارجی خود رقابت کنند. این شامل تأمین ماشینآلات، ارزان بودن مواد اولیه، تسهیل ورود دانش و فناوری روز، تامین انرژی و تسریع در تامین ارز موردنیاز تولیدکنندگان است. اما با شرایط کنونی رقابت سخت است.
چالشهای رقابتپذیری صنعتی
وی به رتبه ایران در رقابتپذیری صنعتی جهانی که ۹۹ است و شاخص سهولت کسب و کار که ۱۲۷ است، اشاره کرد و گفت: با این رتبه، صنعت لوازم خانگی چگونه میتواند با محصول کشوری که رتبه تولید آن ۱۰ است رقابت کند؟رشد صنعت لوازم خانگی رئیس هیات مدیره انجمن صنایع لوازم خانگی ایران تصریح کرد: رشد اقتصادی و اشتغال دو شاخصی است که همه دولتها در همه کشورها باید به آن توجه داشته باشند. در سال ۱۳۹۸ تولید صنعت لوازم خانگی ایران ۸ میلیون دستگاه بود که اکنون به ۲۰ میلیون دستگاه افزایش یافته است. حدود ۳۰۰ هزار نفر بهطور مستقیم و یک میلیون نفر بهطور غیرمستقیم در این صنعت اشتغال دارند. بنابراین انتظار میرود که صنعت مورد حمایت قرار گیرد. در شرایطی که تولید داخل توان رقابت با کالای وارداتی را ندارد، واردات میتواند به از دست رفتن فرصتهای شغلی منجر شود.
وی همچنین ارزش صادرات لوازم خانگی ایران را حدود ۳۰۰ میلیون دلار در سال عنوان کرد و عراق و افغانستان را به عنوان اصلیترین مقاصد صادراتی معرفی کرد.