با میانجی‌گری آمریکا انجام می‌شود؛

بهره‌برداری مشترک لبنان و اسرائیل از حوزه‌های گازی منطقه

اقتصاد 100-در حالیکه کشور ما در پی به ثمر نشستن آرمانخواهی خود در خصوص مطالبات لبنان و فلسطین از رژیم اشغالگر قدس است تا با این رویکرد هژمونی رژیم اسرائیل در منطقه را در هم شکند مقامات این دو حریف سیاسی با وساطت آمریکا بر سر مالکیت و بهره برداری از حوزه‌های گازی در آب‌های دریای مدیترانه در نزدیکی سواحل مشترک خود به نتایج به زعم خود دلگرم کننده ای رسیده اند.

بهره‌برداری مشترک لبنان و اسرائیل از حوزه‌های گازی منطقه

به گزارش گروه اقتصاد کلان و انرژی اقتصاد100؛ این مذاکرات بر اساس متن تنظیم شده بر پایه مالکیت و بهره برداری حوزه های یاد شده است که مقامات مذکور در دستور کار خود قرار داده اند.

گفته می شود آمریکایی ها در این زمینه هنوز به یک جمع بندی کلی در خصوص نهایی شدن این توافق نرسیده اند امایک سخنگوی شورای امنیت ملی دوشنبه شب گذشته گفته که نماینده رئیس جمهور آمریکا، در این زمینه به تلاش خود ادامه خواهد داد.

با این اوصاف، از یک ‌سو مذاکره‌کننده ارشد اسرائیلی در این گفت‌وگوها روز ۱۹ مهر اظهار داشت که «تمامی مطالبات» اسرائیل در متن به‌دست آمده تامین شده است، و از سوی دیگر، نماینده لبنان در مذاکرات تایید کرد که تمامی نگرانی‌های دولت بیروت در زمینه منافع لبنان برطرف شده است.

خبرگزاری فرانسه نیز در این زمینه اعلام کرده که ایال حولاطا، مشاور امنیت ملی اسرائیل، که نماینده کشورش در این گفت‌وگوها بوده،روز سه‌شنبه این توافق را «تاریخی» نامیده و افزوده که تغییرات مورد نظر اسرائیل اکنون در آخرین متن توافق لحاظ شده است.

از سوی دیگر گفته شده ژنرال ذخیره اورنا باربیبای، وزیر اقتصاد اسرائیل، نیز به رادیوی سایت وای‌نت گفته که دولت لاپید این توافق را با وجود مخالفت‌های داخلی بنیامین نتانیاهو، رهبر جناح اپوزیسیون، در نهایت به امضا خواهد رساند.

در همین حال الیاس بو صعب، نماینده لبنان در مذاکرات، نیز روز سه‌شنبه پس از ارائه آخرین متن تنظیم شده به میشل عون، رئیس جمهوری، گفته است که اگر همه چیز خوب پیش برود، آموس هوکشتاین، میانجی‌گر آمریکایی، می‌تواند یک «توافق تاریخی» را رقم بزند.

این پیشرفت در حالی حاصل شده که یائیر لاپید، نخست ‌وزیر اسرائیل، هفته گذشته درخواست‌های پیشین لبنان در قبال توافق را رد و دستور مخالفت با نهایی کردن آن را صادر کرده بود.

پس از آن دستور لاپید، بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، با اعلام آماده‌باش در دو سطح «تهاجمی» و «تدافعی» در میان تمامی نیروهای زمینی، دریایی و هوایی اسرائیل، در بخش شمالی این کشور، گفته بود هر تحرک احتمالی سازمان حزب‌الله در ارتباط با حوزه گازی «کاریش» با پاسخی سخت روبه‌رو خواهد شد.

با این اوصاف، اسرائیل از روز یک‌شنبه این هفته بهره‌برداری از حوزه «کاریش» را به صورت آزمایشی آغاز کرد و شرکت بریتانیایی انرژین که برنده مناقصه اپراتوری این پروژه شده، پمپاژ گاز را از اسکله دریایی مستقر در «کاریش» کلید زد.

بر اساس آخرین توافق حاصل شده، در حالی که اسرائیل با شروع بهره‌برداری از «کاریش» به شکوفایی بیشتر اقتصاد خود و پرتر شدن خزانه دولتی خود امیدوار شده، لبنان در برابر، خواهد توانست از حوزه گازی «قانا» بهره‌برداری کند.

رئیس جمهوری لبنان که متحد حزب‌الله است، بارها در هفته‌های اخیر تاکید کرده که حوزه «قانا» هم نور امیدی برای اقتصاد از هم پاشیده لبنان است و هم تضمینی برای این‌که دیگر جنگی میان اسرائیل و لبنان رخ ندهد.

در اسرائیل اما بنیامین نتانیاهو کماکان از دولت لاپید به سختی انتقاد می‌کند و او و تیمش را متهم می‌کند که مقهور حزب‌الله شده است. در لبنان نیز هنوز معلوم نیست که توافق به‌دست آمده مورد تایید حسن نصرالله، دبیر کل حزب‌الله، باشد.

 با اینهمه توافقات انجام شده و اقدامات به تاکنون به ثمر رسیده اسرائیل و لبنان عملیاتی کردن حق مالکیت و بهره برداری از بخش های گازی این منطقه را به سرعت بیشتری به تحقق می رساند اما مناقشات ظاهرا سیاسی در بین گفتار رهبران آنها همچنان له قوت خود باقی است.

انتهای پیام

وبگردی
    ارسال نظر