سود برای دلال، سختی برای کارگر/ با کارفرمایان دلال برخورد کنید!
اصغر نجاری، دبیر اجرایی خانه کارگر زنجان، با انتقاد از سوءاستفاده برخی کارفرمایان از شرایط بحرانی، گفت: تعدیل نیروها و فشار برای دریافت امتیازات بیشتر بهجای ایفای مسئولیت اجتماعی، خلاف انصاف و مغایر با تعهدات قانونی است.

تعدیل نیروها، عقب ماندنِ دستمزدها یاعدم پرداخت حقوق نمونههایی از مشکلاتِ کارگران بعد از پایان جنگ ۱۲ روزه است. این موضوع را برخی از فعالان کارگری تائید میکنند. اصغر نجاری، دبیر اجرایی خانه کارگر زنجان، در گفتگو با «ایلنا» گفت: سوءاستفاده از موقعیتِ بحرانی کشور از نظر ما غیرقابل توجیه است و متأسفانه ما شاهد این موارد در طول جنگ و بعد از آن بودیم.
وی گفت: متأسفانه برخی از کارفرمایان در استان زنجان، بهجای همراهی و ایفای مسئولیت اجتماعی خود، از شرایط بهوجودآمده سوءاستفاده کردهاند. این دسته از کارفرمایان، با اعمال فشارهای غیرمنطقی درخواست امتیازات بیشتر کردهاند در حالیکه سالهاست از یارانههای مختلف انرژی، زمین رایگان و نیروی کار ارزان بهره برده اما تا مشکلی پیش میآید، با فشار تعدیل نیرو قصد دارند از مزایای بیشتر بهرهمند شوند.
نجاری بیان کرد: من معتقدم این مدیرها در واقع دلالهایی هستند که وارد عرصهی تولید شدهاند و از هر فرصتی برای بهرهمندیِ خود از مزایای بیشتر به اسم تولید استفاده میکنند. این مدیران اگر یک ریال از سود خودشان کمتر شود میگویند ضررده هستیم و باید به ما کمک شود.
وی تاکید کرد: این کارفرمایان نه تنها کمکی به حل مشکلات نمیکنند، بلکه با دست زدن به تعدیل نیرو، عملاً زمینهساز تعمیق بحرانهای کارگری شدهاند. کارفرمایی که میگوید من ضرر میکنم پس نیروهایم را اخراج میکنم در واقع نگران کمتر شدنِ سود خود است.
دبیر اجرایی خانه کارگر زنجان بیان کرد: در مقابل، برخی کارفرمایان با تعهد بالا، حتی در نبود فروش و با تعطیلی کارخانه، تا یک سال حقوق و مزایا و حتی تعطیلات کارگران را پرداخت میکنند. چنین مدیرانی شایسته تشویق و حمایتاند. در کل باید تولیدکننده واقعی را از غیرواقعی و دلال شناخت و از او حمایت کرد.
نجاری گفت: در برخی موارد نیز دیده شده که شرکتهایی با سابقه دریافت ارز دولتی و انواع تسهیلات، نتوانستهاند اشتغال بالایی تولید کند. معلوم نیست آنها این تسهیلات را صرف چه چیزی کردهاند و آیا این تسهیلات سودی برای کارگران داشته یا نه؟ حالا هم قصد دارند با همان فرمان پیش بروند.
این فعال کارگری گفت: در برخی از موارد پرداخت حقوق به موقع صورت نمیگیرد، فیشهای حقوقی شفاف نیست و کارگران دچار سردرگمیاند. حتی در مواردی گزارش شده که برخورد کارفرما با کارگر به شدت توهینآمیز بوده و از الفاظ تحقیرآمیز استفاده شده است. این رفتارها نیازمند اصلاح فوری و نظارت شدیدتر نهادهای ذیربط است.
نجاری بیان کرد: از نظر ما نیروی انسانی مهمترین عامل تولید است و پیش از هر چیزی باید به او توجه شود، مگر اینکه افراد دلال باشند و کاری به پیشرفت کارخانه و رشد تولید نداشته باشند. تولید کننده واقعی گروکشی نمیکند.
این فعال کارگری بین کرد: متأسفانه اداره کار استان نیز در این شرایط نقش خود را بهدرستی ایفا نکرده است. حتی برخی از نیروهای اداره کار بهجای دفاع از حقوق کارگران، به کارفرمایان راهکارهای اخراج قانونی کارگران را ارائه میدهند و مبالغی میگیرند. متاسفانه بخشی از بحرانها را اداره کار شکل داده است.
نجاری بیان کرد: این اتفاقات نشان میدهد که بخشی از بحرانهای کارگری نه صرفاً ناشی از مشکلات اقتصادی بلکه ناشی از ضعف در مدیریت و نظارت دستگاههای اجرایی مانند اداره کار است.
وی در پایان تأکید کرد: تولیدکنندگان واقعی باید به سرمایه انسانی خود به عنوان اصلیترین دارایی نگاه کنند، نه اینکه با کوچکترین بهانه دست به تعدیل گسترده بزنند. همچنین شفافیت، قانونمداری و نظارت مستمر، پیشنیاز عبور موفق از شرایط بحرانی کشور است.
منبع: ایلنا