اجارههای نجومی نفس مستاجران را برید!
اقتصاد100- بیثباتی بازار اجاره مسکن با آغاز فصل جابجایی مستأجران همچنان ادامه دارد؛ در غیاب نظارت و تعیین سقف اجارهبها، نرخها به شکل بیضابطه افزایش یافته و مستأجران با چالشهای اقتصادی بیشتری مواجه شدهاند.

با نزدیک شدن به فصل جابهجایی مستاجران، بازار مسکن با تحولات پرسرعتی همراه شده و حجم قراردادها و معاملات بهطور قابل توجهی بیشتر شده است. این در حالی است که مسئولان پیشتر با وعدههای متنوع، وعده مدیریت مشکلات مستاجران و کاهش دشواریهای اجارهبها را داده بودند. اما اکنون وضعیت به گونهای شده که هر مالک، بدون اعمال چارچوب مشخصی، نرخهای دلخواه خود را برای اجاره تعیین میکند. این بینظمی، سبب افزایش چشمگیر اجارهبها شده و مستاجران را در وضعیت سختتری نسبت به سالهای گذشته قرار داده است.
پیشتر، حبیب الله طاهرخانی، معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی، درباره تعیین نرخ اجاره مسکن اظهار داشت: براساس قوانین موجود و اسناد مرتبط، اگر تورم از ۳۰ درصد فراتر رود، وزارت راه و شهرسازی وارد بحث نرخگذاری در حوزه اجاره خواهد شد. وی تأکید کرد که ضوابط مربوط به این موضوع هفته آینده از سوی وزیر اعلام خواهد شد.
وی همچنین اشاره کرد که موضوع اجارهبها باید به فوریت در استانها بررسی و نتیجهگیری شود و نباید به آینده موکول شود. به همین منظور باید شورای مسکن استانها تشکیل جلسه دهد و پس از جمعآوری نظرات، آنها را به دستگاههای مرتبط ارائه کنند. همچنین براساس ماده ۶ مصوب شورای عالی مسکن، سازمان ملی زمین و مسکن و شرکت عمران شهرهای جدید اختیار دارند تا زمینها و املاک خود را در قالب واحدهای آماده به بازار ارائه دهند تا مسکنهای اجارهای برای گروههای کمدرآمد و زوجهای جوان ساخته شود.
وی تاکید کرد که ساخت مسکن سازمانی توسط نیروهای مسلح و صنایع میتواند به تأمین مسکن اجارهای کمک کند و دولت باید با تأمین زمین مناسب، واحدهایی جهت اجاره بنا سازد. وزارت راه و شهرسازی نیز حمایتهای بسیاری در این حوزه ارائه خواهد داد.
<
افزایش چشمگیر اجاره در غرب تهران
در شرایط فعلی، بسیاری از مستاجران از وضعیت نرخهای اجاره مسکن به شدت ناراضی هستند. یکی از ساکنان منطقه غرب تهران، درباره افزایش اجارهبها اظهار داشت: «متأسفانه مالکان در منطقه ما نه تنها محدودیت سقف اجاره را رعایت نکردهاند بلکه اجارهها بیش از ۵۰ درصد افزایش یافتهاند. سال گذشته ما در شهرک اکباتان برای خانهای با شرایط مشابه مبلغ ۱۲ میلیون تومان اجاره پرداخت میکردیم، اما امسال مالک خواسته است این مبلغ را به ۲۵ میلیون تومان برساند.»
وی ادامه داد: «با وجود داشتن فرزند کوچک، پیدا کردن واحد جدید بسیار دشوار شده است. از سوی دیگر، وقتی مالکین نرخهای جدید را در سایتهای آگهی منتشر میکنند، سایر مالکان نیز از آنها پیروی کرده و این امر موج افزایش نرخ اجاره در سراسر منطقه را تقویت میکند.»
یکی دیگر از مستاجران در منطقه پیروزی تهران نیز با اعلام نگرانی گفت: «قیمت اجاره مسکن در منطقه ما نسبت به سال گذشته بیش از ۳۰ درصد افزایش یافته است. متأسفانه برخی از مالکان با ایجاد رقابت ناسالم نرخهای اجاره را بالا بردهاند و این امر سبب افزایش بیرویه قیمتها شده است.»
<
نگرانی از نرخهای افزایشی پیش از فصل اجاره
براساس این گزارش، داود بیگی نژاد، نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک استان تهران، با اشاره به وضعیت حاکم بر بازار مسکن گفت: «هنوز وارد فصل اوج جابهجایی مستاجران نشدهایم، اما افزایش حجم مراجعه متقاضیان و نرخهای پیشنهادی مالکان نشان از یک سال چالشبرانگیز برای مستاجران دارد.»
وی افزود: «امسال نرخ اجاره نسبت به سال گذشته با جهشی چشمگیر مواجه شده است و شاهد هجوم بسیاری از مستاجران به مناطق جنوبی تهران هستیم.»
بیگی نژاد تأکید کرد که ابزارهای موجود برای کنترل بازار اجاره مسکن تاکنون چندان مؤثر نبودهاند و دولت باید با اجرای نظارتهای موثرتر، شرایط را بهطور کلی بهبود بخشیده و برای رونق بازار اقداماتی جدی انجام دهد.
با پایان سال تحصیلی و آغاز فصل جابهجایی مستاجران، ضروری است که مدیران کل راه و شهرسازی استانها به سرعت سقف نرخهای اجاره را تعیین و اعمال کنند تا وضعیت بحرانی موجود در این بازار بهبود یابد.