پیشبینی شوکهکننده درباره بازار مسکن؛ خریداران ناامید شدند!
اقتصاد100- کارشناس بازار مسکن با اشاره به رکود تورمی و مشکلات ناشی از اقساط سنگین وامهای مسکن پیشبینی کرد که بازار مسکن تا تیر ۱۴۰۴ با رکود عمیقتری مواجه خواهد شد، مگر اینکه سیاستهای اقتصادی تغییر کند.

علیرضا سرحدی، کارشناس حوزه مسکن، با اشاره به محدودیتهای استفاده از وام خرید مسکن تاکید کرد که این وامها به دلیل اقساط بالا و توان مالی پایین مردم، مورد استقبال قرار نگرفتهاند. وی گفت: «وامهای مسکن در عمل تأثیری ندارند و تنها هزینه خرید ۱۰ تا ۲۰ متر از یک واحد را پوشش میدهند، که برای مردم کارآمد نیست.»
چالشهای پرداخت وامهای سنگین
در گفتوگویی با خبرگزاری مهر، سرحدی افزود: «افزایش میزان این وامها فقط به دشواری پرداخت اقساط خواهد افزود. برای کسی که نهایتاً ماهانه ۳۰ تا ۳۵ میلیون تومان درآمد دارد، امکان پرداخت قسط ۲۰ میلیون تومانی وجود ندارد. بانکها نیز تمایلی به ارائه چنین تسهیلاتی ندارند؛ زیرا کاهش سود موجب زیان سپردهگذاران و افزایش سود، بازپرداخت اقساط را غیرممکن میسازد.»
چالشهای مستأجران در شرایط اقتصادی فعلی
سرحدی ادامه داد: «مستأجران با افزایش ۳۵ تا ۴۰ درصدی هزینهها و حقوقی که تنها ۲۰ تا ۲۵ درصد رشد داشته، مجبور به نقل مکان به خانههایی کوچکتر یا ارزانتر هستند. این شرایط منجر به مهاجرت به مناطق کمتر برخوردار یا حاشیهای شده است. در حالی که دولت و مجلس وعده پرداخت وام میدهند، خود دولت نیز در پرداختهای روزمره مشکل دارد، چه برسد به تسهیلات مسکن.»
تجربیات سیاستهای اجاره در کشورهای پیشرفته
این کارشناس افزود: «در کشورهای توسعهیافته، شرکتهای بزرگ خصوصی و شهرداریها ساختمانهایی صرفاً برای اجاره میسازند. این مدل در ایران وجود ندارد و دولت نیز اگر بخواهد محدودیتهایی برای اجاره اعمال کند، احتمال ایجاد قراردادهای غیررسمی و مشکلات حقوقی و قضائی وجود دارد.»
راه برونرفت از بحران بازار مسکن
سرحدی معتقد است که افزایش تولید مسکن و رهایی اقتصاد کلان از محدودیتها، موجب افزایش اشتغال و درآمد مردم میشود و بالنتیجه باعث رونق در بازار مسکن خواهد شد. وی اظهار کرد: «تا زمانی که درآمد مردم افزایش نیابد، امکان پرداخت اقساط تسهیلات مسکن نیز وجود ندارد. اگر مبلغ وام بالا باشد، اقساط سنگین است و اگر پایین باشد، کارایی ندارد.»
چشمانداز بازار مسکن تا تیرماه ۱۴۰۴
وی تاکید کرد که آینده بازار مسکن وابسته به کنترل تورم و افزایش درآمد مردم است. اگر دولت نتواند تورم را کنترل کند، رکود تورمی در بازار مسکن ادامه خواهد داشت. به گفته سرحدی، «در ماههای آینده، بهویژه اواخر بهار و اوایل تابستان، شرایط بازار مسکن اگر تغییری در سیاستهای اقتصادی ایجاد نشود، بدتر خواهد شد. بازار در وضعیت قفل شدهای قرار دارد که نه خریدار توان خرید دارد و نه فروشنده حاضر به کاهش قیمت است.»