ایران و طلای گرانبها؛ جیبها خالی شد!
اقتصاد100- ایران در سال گذشته اقدام به واردات بیش از هشت میلیارد دلار شمش طلا کرد؛ معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی از ضرورت نظارت هوشمندانه و بازنگری در سیاستهای تخصیص ارز برای مدیریت بهتر این حوزه خبر داد.

محمد شیریجیان، روز پنجشنبه در جریان نشستی با فعالان اقتصادی خراسان رضوی و مدیران ارشد بانکهای کشور، در اتاق بازرگانی مشهد به موضوع قیمتگذاری کالاهای بورسی اشاره کرد. وی تاکید داشت که قیمتگذاری این کالاها بر اساس نرخهای غیررسمی بازار انجام میشود، در حالی که باید سیستمی طراحی شود که نرخ رسمی بازار مبنای تعیین قیمتها قرار گیرد.
برنامههای بانک مرکزی برای توسعه تعاملات ارزی منطقهای
شیریجیان ضمن اشاره به اقدامات بانک مرکزی برای تقویت جایگاه پول ملی، اظهار داشت که این نهاد اقدامات راهبردی برای گسترش تعاملات ارزی با کشورهای همسایه و منطقه در نظر گرفته است. وی تصریح کرد که افزایش تقاضا برای ریال در کشورهای منطقه، یکی از گامهای موثر جهت تأمین منابع ارزی بخشهای تولیدی و اقتصادی کشور به شمار میرود.
دو اقدام مهم در تعاملات مالی با روسیه
معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی به فعالیتهای اخیر مالی و بانکی با فدراسیون روسیه پرداخت. وی گفت دو اقدام مهم در این خصوص انجام شده است؛ نخست امکان برداشت روبل توسط گردشگران ایرانی در روسیه با استفاده از کارتهای بانکی شتاب و دوم فعالسازی شبکه پرداخت میر برای دارندگان کارتهای بانکی ایرانی که استفاده مستقیم در کشورهای عضو این شبکه را ممکن کرده است.
همچنین وی از اتصال سامانه پیامرسانی مالی ایران، معروف به «سپام»، به سامانه مالی روسیه، یعنی SPFS، خبر داد و این موضوع را گامی موثر در تسهیل مبادلات مالی دو کشور تلقی نمود.
چالشهای مالی با افغانستان
شیریجیان به چالشهای موجود در تعاملات مالی با افغانستان اشاره کرد و اعلام داشت که کمکاری طرف افغان، موجب کندی اجرای توافقات شده است. وی بر ضرورت تسریع بازگشت ارزهای صادراتی از این کشور تاکید کرد.
نقد تخصیص ارز توسط وزارت صمت
شیریجیان در بخشی دیگر از سخنان خود، به نحوه تخصیص ارز توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت پرداخت. وی اظهار داشت که بانک مرکزی مسئولیت تامین ارز دارد و نه تعیین اولویتها. او افزود که سال گذشته بیش از ۱۱ میلیارد دلار ارز توسط وزارت صمت تخصیص داده شده که بسیاری از این تخصیصها فاقد توجیه منطقی و تناسب با منابع ارزی کشور بوده است.
وی در مورد ترکیب واردات کشور توضیح داد که بخش بزرگی از واردات ایران به کالاهای اساسی اختصاص دارد و اولویت تامین ارز با این دسته از کالاها است.
عملکرد صادرکنندگان در رفع تعهد ارزی
وی ضمن قدردانی از عملکرد پتروشیمیها به عنوان نخستین گروه در ایفای تعهدات ارزی، اعلام کرد که فولادیها و دیگر صادرکنندگان غیرنفتی نیز نقش مهمی در رفع تعهدات ارزی به بانک مرکزی ایفا کردهاند.
شیریجیان تاکید کرد که با در نظر گرفتن نیاز تولیدکنندگان به مواد اولیه و کالاهای واسطهای، تامین ارز برای این بخشها ضروری است.
ضرورت تصمیمسازی محلی در سیاستهای اعتباری و ارزی
معاون بانک مرکزی پیشنهاد داد که در سطح استانها کارگروههای ویژه برای سیاستگذاری اعتباری ایجاد شوند. وی گفت که تصمیمسازی محلی و تفویض اختیار هوشمندانه از عوامل موثر در جهتگیری صحیح تسهیلات بانکی و سیاستهای ارزی هستند.