ویروس خطرناک در حج؛ توصیههای مینو محرز به حجاج
سلامت : همزمان با آغاز مراسم حج و حضور میلیونی زائران در عربستان، وزارت بهداشت سعودی نسبت به شیوع ویروس مرس (سندروم تنفسی خاورمیانه) با نرخ مرگومیر بالا هشدار داده است.

ویروس «مِرس» از خانواده کروناها بوده که با درصد مرگ و میر بالاتر، تهدیدی جدیتر از کووید محسوب میشود؛ هرچند قدرت سرایت آن به میزان کووید نیست. همزمانی مراسم حج با شیوع این بیماری در عربستان، نگرانیهای فراوانی را به همراه داشته است.
طبق گزارشهای مقامات رسمی عربستان، بیش از ۳ میلیون زائر از سراسر جهان در مراسم حج امسال شرکت خواهند کرد و شیوع ویروس مرس (MERS)، همراه با افزایش احتمال انتقال سایر بیماریها مانند آنفلوآنزا و کووید، شرایط را پیچیدهتر کرده است.
بر اساس گزارشهای وزارت بهداشت عربستان، در ماه مارس ۲۰۲۵ (اسفند و فروردین ۱۴۰۴)، ۹ مورد ابتلا به ویروس مرس در این کشور به ثبت رسیده که از این بین ۲ نفر جان خود را از دست دادهاند. همچنین، ۶ مورد جدید در میان کارکنان بخش درمان شناسایی شده که ارتباط مستقیم با یک بیمار آلوده داشتهاند و این موارد در بیمارستانی در ریاض گزارش شده است.
آگاهی درباره ویروس مرس: تهدیدی جدی
ویروس مرس که با نام علمی MERS-CoV شناخته میشود، نخستین بار در سال ۲۰۱۲ در عربستان شناسایی شد و تاکنون بیش از ۲۶۰۰ مورد ابتلا به آن ثبت شده است؛ ۸۰ درصد این موارد هم مربوط به خاک عربستان بودهاند. مرس عمدتاً در افراد با بیماریهای زمینهای میتواند به مرگ منتهی شود.
این ویروس منشأ حیوانی دارد؛ شترها به عنوان منبع اولیه شناخته شدهاند. همچنین، انتقال از انسان به انسان نیز ممکن است. تماس مستقیم با حیوانات آلوده یا مصرف فراوردههای آنها نظیر گوشت و شیر آلوده، خطر ابتلا را افزایش میدهد.
دکتر مینو محرز، متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری، درباره این ویروس اظهار میکند که «مرس» از کووید خطرناکتر است و در موارد شدید میتواند به مرگ و میر منجر شود. هرچند سرایت این بیماری کمتر از کووید بوده و قابلیت آلودگی کمتری دارد.
وی افزود: فعلاً حجاج در عربستان هستند و هنوز به ایران بازنگشتهاند، به همین خاطر گزارشی مبنی بر شیوع ویروس مرس در کشور وجود ندارد. اما اگر میزان ابتلا در عربستان بالا برود، احتمال افزایش موارد در ایران نیز وجود خواهد داشت؛ چراکه این ویروس تاکنون هیچ واکسن یا درمان اختصاصی ندارد.
طبق گفته دکتر محرز، در سال ۲۰۱۲ که اپیدمی مرس رخ داد، بسیاری از مبتلایان جان خود را از دست دادند؛ حتی در میان پرسنل بیمارستانها. با این حال، ایران در آن زمان چندان دچار بحران نشد.
راهکارهای پیشگیری از مرس
ویروس مرس معمولاً دستگاه تنفسی تحتانی، نظیر ریهها، را درگیر میکند. علائمی نظیر تب، سرفه خشک، تنگی نفس، مشکلات گوارشی نظیر اسهال، نارسایی تنفسی و آسیب به اعضای بدن مانند کلیهها از نشانههای این بیماری است. بهترین راه برای مقابله، رعایت دقیق پروتکلهای بهداشتی است.
دکتر محرز تأکید کرد: انتقال ویروس مرس، مشابه کووید، از طریق قطرات تنفسی صورت میگیرد. رعایت پروتکلها همانند کووید تأثیر فراوانی در جلوگیری از شیوع آن دارد؛ مواردی همچون حفظ فاصله فیزیکی حداقل یک متر، شستشوی مرتب دستها با آب و صابون یا استفاده از مواد ضدعفونیکننده مبتنی بر الکل، و استفاده از ماسک در محیطهای پرتجمع و سربسته بسیار مهم تلقی میشود.