راهنمای کامل رفع سوءاثر چک برگشتی/ چند روز طول میکشد؟
اقتصاد 100- اگر چک شما به دلیل کمبود موجودی برگشت خورده و نامتان وارد لیست سیاه بانکی شده است، با رفع سوءاثر چک میتوانید محدودیتهای بانکی مانند مسدودی حسابها و جلوگیری از افتتاح حساب جدید را برطرف کنید و دوباره از خدمات بانکی بهرهمند شوید.

در برخی موارد ممکن است به دلیل کمبود موجودی حساب یا سایر عوامل، چک شما برگشتی شود و نامتان در لیست سیاه بانک مرکزی ثبت گردد. در چنین شرایطی، برای رفع مشکلات ناشی از چک برگشتی، باید مراحل رفع سوءاثر چک را انجام دهید.
محرومیتهایی نظیر ممنوعیت افتتاح حساب، صدور کارت بانکی جدید، دریافت تسهیلات بانکی، ضمانتنامههای ارزی یا ریالی و گشایش اعتبار اسنادی، از مشکلاتی است که برای دارندگان چکهای برگشتی اعمال میشود.
مراحل رفع سوء اثر چک برگشتی
بر اساس بخشنامههای بانک مرکزی، روشهای مختلفی برای رفع سوءاثر چک برگشتی وجود دارد که به دو دسته کلی با لاشه چک و بدون آن تقسیم میشود.
واریز مبلغ چک به سپرده قرضالحسنه جاری و مسدود کردن آن به مدت یکسال
در مواقعی که دارنده یا ذینفع چک در دسترس نباشد، میتوانید مبلغ کسری موجودی را به سپرده جاری خود واریز کرده و درخواست مسدود شدن آن را به بانک ارائه دهید. این مبلغ تا زمانی که ذینفع چک برای دریافت مبلغ به بانک مراجعه کند (حداکثر یک سال) مسدود باقی میماند.
نکته مهم این است که سپرده قرضالحسنه جاری شما نباید قبلاً توسط مراجع قضایی مسدود شده باشد.
انقضای مدت نگهداری سوابق چکهای برگشتی در سامانه بانک مرکزی (3 سال)
در صورتی که پس از گذشت 3 سال از تاریخ صدور گواهینامه عدم پرداخت، اقدامی برای رفع سوءاثر انجام ندهید، به صورت خودکار سوابق شما از سیستم بانک مرکزی حذف میشود.
ارائه لاشه چک برگشتی
اگر با دارنده چک توافق کرده و مبلغ یا چک جدیدی به او ارائه دادهاید، باید لاشه چک برگشتی را به بانک تسلیم کنید تا مراحل رفع سوءاثر انجام شود.
تأمین موجودی و وصول مبلغ توسط ذینفع
واریز مبلغ کسری به حساب جاری و درخواست وصول چک توسط ذینفع سبب رفع سوءاثر چک میشود.
ارائه رضایتنامه محضری ذینفع چک
در صورت عدم دسترسی به لاشه چک، ذینفع میتواند رضایت خود را از طریق رضایتنامه محضری ارائه داده و بانک موظف است سوءاثر چک برگشتی را رفع کند.
ارائه حکم قضایی یا نامه رسمی اداره ثبت
با دریافت حکم قضایی یا ارائه نامه رسمی از اداره ثبت درباره چک برگشتی، میتوان مراحل قانونی رفع سوءاثر چک را انجام داد.
مدت زمان رفع سوء اثر چک برگشتی
پس از درخواست رفع سوءاثر، روند مربوطه بین 7 تا 10 روز کاری به طول میانجامد. پس از این مدت، میتوانید به صورت آنلاین یا حضوری از بانک خود استعلام بگیرید.
هزینه رفع سوء اثر چک
هزینه صدور گواهینامه عدم پرداخت 12 هزار تومان و رفع سوءاثر هر چک برگشتی 14 هزار تومان است. به این ترتیب مجموع هزینه مربوط به هر چک برگشتی 26 هزار تومان خواهد بود.
شرایط افتتاح حساب جاری با چک برگشتی
با اصلاحات جدید، افتتاح حساب جاری بدون دستهچک برای دارندگان چک برگشتی امکانپذیر شد. صدور دستهچک جدید در موارد خاصی شامل بنگاههای اقتصادی و واحدهای تولیدی تحت شرایط خاصی امکانپذیر است.
شرایط دریافت دستهچک جدید بدون رفع سوءاثرارائه اظهارنامه مالیاتی ثبتشده |
ارائه لیست حق بیمه ثبتشده در سازمان تأمین اجتماعی |
تسهیل فعالیت اقتصادی و جلوگیری از تعطیلی واحد |
حفظ اشتغال و جلوگیری از تعدیل نیروی انسانی |
فرصت 10 روزه برای رفع سوء اثر چک برگشتی
در صورت عدم رفع سوءاثر در مدت 10 روز، اطلاعات مربوط به چک برگشتی مشتری در سامانههای مرتبط اطلاعرسانی خواهد شد.
مراحل دریافت دستهچک جدید
متقاضی دستهچک جدید باید درخواست خود را همراه با مصوبه هیئتمدیره و مستندات توجیهی برای بانک مرکزی ارسال کند. صدور دستهچک برای حسابهای مسدود شده همچنان ممنوع است.