بالاخره راز عامل اول مرگ در جهان و ایران فاش شد!
سلامت : بیماریهای قلبی و عروقی بهعنوان اولین عامل مرگومیر در ایران و جهان شناخته شده و سالانه جان میلیونها نفر را میگیرند؛ این بیماریها که با عواملی مانند فشار خون بالا، دیابت و تغذیه ناسالم مرتبط هستند، همچنان یک چالش بزرگ بهداشتی جهانی محسوب میشوند.

دکتر جعفر جندقی، رئیس مرکز بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت، اعلام کرد که بیماریهای قلبی و عروقی همچنان بهعنوان مهمترین عامل مرگومیر در ایران و جهان شناخته میشوند. این بیماریها بخشی از چالشهای جدی بهداشتی در سطح بینالمللی هستند و سالانه جان بیش از ۴۱ میلیون نفر را میگیرند. این رقم معادل ۷۴ درصد کل مرگومیرهای جهانی است.
دلایل اصلی ابتلا به بیماریهای قلبی
جندقی تاکید کرد که بیماریهای قلبی و عروقی به عواملی نظیر فشار خون بالا، دیابت، چاقی، کمتحرکی، تغذیه ناسالم و مصرف دخانیات مرتبط هستند. طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، این بیماریها بیشترین آمار مرگومیر را به خود اختصاص دادهاند و حدود ۳۱ درصد از مرگومیرهای سالانه، ناشی از این بیماریهاست. بر اساس آمارها، هر ساله بیش از ۲۰.۵ میلیون نفر در نتیجه این عوامل جان خود را از دست میدهند.
افزایش پیشبینیشده مرگومیرها تا سال ۲۰۵۰
رئیس دفتر بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت هشدار داد که پیشبینیها نشان میدهند تعداد مرگهای ناشی از این بیماریها تا سال ۲۰۵۰ میتواند از ۲۴ میلیون نفر در سال فراتر رود. او افزود که در ایران نیز بیماریهای قلبی و عروقی از جمله مهمترین علل مرگومیر بهحساب میآیند. طبق نتایج مطالعات کشوری، میزان شیوع کلی سکته قلبی بر اساس خوداظهاری حدود ۷.۶ درصد و بروز آن در ۱۲ ماه گذشته، طبق گزارش پزشکان، ۱.۸ درصد بوده است.
تفاوتهای جنسیتی و جغرافیایی در شیوع بیماری
طبق گفتههای جندقی، شیوع سکتههای قلبی در افراد بالای ۵۵ سال بسیار بالاست و حدود ۴۲ درصد برآورد شده است. همچنین مردان ۱.۵ برابر بیش از زنان به این بیماریها مبتلا میشوند. آمارها نشان میدهند که خطر بیماری قلبی و عروقی در مناطق شهری ۱.۳ برابر بیشتر از مناطق روستایی است.
مرگومیر ناشی از کرونا در مقابل بیماریهای قلبی
جندقی همچنین تصریح کرد که گرچه بیماری کرونا در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ جزو مرگبارترین بیماریها محسوب میشد، اما آمارها نشان میدهند که میزان مرگ و میر ناشی از سکتههای قلبی و مغزی و فشار خون بالا، ۲.۱ برابر بیشتر از مرگومیرهای کرونا بوده است.
عوامل قابل تغییر و اهمیت پیشگیری
وی افزود که برخی عوامل خطر بیماریهای قلبی مانند سن، جنسیت و سابقه خانوادگی غیرقابل تغییر هستند. اما در مقابل، سبک زندگی سالم، افزایش فعالیت فیزیکی، رژیم غذایی متعادل و ترک دخانیات نقش بسیار مهمی در پیشگیری از این بیماریها دارند. او اضافه کرد که مشارکت افراد در برنامههای غربالگری برای فشار خون بالا، دیابت و اختلالات چربی خون از راهکارهای موثر در کاهش خطر ابتلا به سکتههای قلبی و مغزی است. همچنین کاهش مصرف نمک، چربیهای ناسالم و قندهای افزوده از دیگر توصیههای وزارت بهداشت است.
منبع: باشگاه خبرنگاران