زلزله اقتصادی آمریکا؛ بازار ایران در شوک ۱۰ ریشتری
اقتصاد100- اظهارات متناقض مقامات آمریکایی پیش از مذاکرات هستهای، جو روانی بازار مسکن ایران را متأثر کرده و زمینهساز رکود تورمی و نوسانهای قیمتی شده است؛ این تحولات، با افزایش تردید خریداران و سردرگمی فروشندگان، احتمال جهش قیمتها را در کوتاهمدت تقویت میکند.

تحولات اخیر در اقتصاد آمریکا بار دیگر اثرات خود را بر بازارهای داخلی ایران به نمایش گذاشته است. بازار مسکن که همواره تحت تاثیر اینگونه نوسانات بوده، این روزها حال و هوای جدیدی را تجربه میکند. فضای روانی ناشی از خبرهای اقتصادی، به ویژه خبرهای مربوط به مذاکرات ایران و آمریکا، همچنان بر تصمیمهای خرید و فروش سایه انداخته است.
وضعیت رکود تورمی در بازار مسکن
در شرایطی که تهدیدهای اقتصادی و فضای منفی بر بازار مسکن حاکم شود، به احتمال زیاد با رکود تورمی مواجه خواهیم شد. در چنین وضعیتهایی، فروشندگان از فروش ملک خود امتناع ورزیده و خریداران نیز با تردید وارد معاملات میشوند. نتیجه این شرایط، کاهش چشمگیر حجم معاملات و در میانمدت، جهش قیمتی ناشی از تقاضای انباشته خواهد بود. این عمل بازار مسکن را به سمت وضعیت ناپایدارتر سوق میدهد.
در مجموع، پدیدههای روانی و تحولاتی که از سوی ایالات متحده منتشر میشود، بازار مسکن ایران را در مسیری شکنندهتر قرار داده است؛ به طوری که قیمتها با واقعیتهای اقتصادی فاصله گرفته و تحت تاثیر انتظارات بازار شکل میگیرند.
کاهش معاملات در بازار مسکن
سال جاری با تغییرات تازهای در بازار مسکن آغاز شد. افزایش قیمت در صنعتهای مرتبط مانند طلا، سکه و ارز، بازار مسکن را تحت تاثیر قرار داد و باعث افت معاملات شد. این در حالی است که همزمان با تشدید فضای انتظاری ناشی از مذاکرات، بازار معاملات تقریباً در رکود کامل فرو رفته است. در همین زمان، نرخ تورم مسکن تنها ۲.۲ درصد رشد کرده است و متوسط قیمت هر متر مربع مسکن در ماه فروردین به ۱۱۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان رسیده است.
بررسیها نشان میدهد شاخص قیمت مصرفکننده خانوارهای ایرانی در فروردین امسال، نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۸.۹ درصد افزایش داشته است. روند کلی همچنان نشاندهنده ادامه مشکلات تورمی در اقتصاد کشور است.
قفل شدن معاملات و انتظارات مردم
با کاهش چشمگیر معاملات در فروردینماه، بازار مسکن با حالت انتظاری خاصی روبرو شده است. در این شرایط، خبرهای مربوط به نتیجه مذاکرات ایران و آمریکا میتواند جهت بازار را تعیین کند. فروشندگان و خریداران هماکنون امیدوارند که با رفع ابهامات، بازار دوباره به جریان فعال خود بازگردد.
<
تورم ۲.۲ درصدی در فروردینماه
بر اساس بررسیها، ضریب اهمیت مسکن در فروردینماه سال جاری بدون تغییر نسبت به اسفند سال گذشته، معادل ۳۳.۹۶ واحد باقی ماند. همچنین شاخص مسکن به عدد ۳۰۷.۲ واحد رسید که نسبت به ماه گذشته، افزایش یافته است.
تورم ماهانه مسکن نیز با رشد کوچک به ۲.۲ درصد رسید. در حالی که این رقم در اسفندماه سال گذشته ۲ درصد بود. تورم نقطه به نقطه نیز افزایش یافت و به سطح ۳۷.۷ درصد رسید که خود نشاندهنده فشارهای تورمی موجود بر بازار مسکن است.
افزایش ۳۷.۷ درصدی قیمت مسکن یکساله
طی یک سال گذشته تورم مسکن به طور قابل توجهی رشد داشته و شاخص در فروردین ماه با عدد ۳۰۷.۲ واحد ثبت شده است. این نشاندهنده افزایش ۳۷.۷ درصدی قیمت هر متر واحد مسکونی نسبت به قیمتهای مشابه سال گذشته است. متوسط قیمت هر متر مربع مسکن در فروردین سال گذشته حدود ۸۱ میلیون و ۶۳۰ هزار تومان بوده است، اما اکنون به حدود ۱۱۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان رسیده است.
<
تورم اجاره مسکن ۲.۱ درصد شد
بررسیهای تورم اجاره نیز روند مشابهی را نشان میدهد. شاخص اجاره مسکن در فروردینماه به عدد ۳۰۶.۴ واحد رسید که حاکی از رشد است. تورم ماهانه اجاره نیز به عدد ۲.۱ درصد افزایش یافته که نسبت به ماه اسفند گذشته، ۰.۱ درصد رشد را نشان میدهد.
همچنین تورم نقطه به نقطه اجاره در فروردین به عدد ۳۷.۶ درصد رسید. این رقم در اسفند سال گذشته ۳۷ درصد بود؛ اما روند رشد قیمتها در این بخش همچنان ادامه دارد و بازار اجاره نیز از فشار تورمی بینصیب نمانده است.