باج‌هایی که ترامپ به پوتین داد

سیاسی : باج‌دهی ترامپ به پوتین؛ از لغو تحریم‌ها تا پذیرش میانجی‌گری مسکو در مذاکرات با تهران، گامی تازه در روابط آمریکا و روسیه که زنگ خطر را برای اروپا و ناتو به صدا درآورده است.

باج‌هایی که ترامپ به پوتین داد

از زمان تبلیغات انتخاباتی ریاست‌جمهوری آمریکا و بازگشت دونالد ترامپ به عرصه سیاست مشخص بود که دولت جدید آمریکا قصد دارد روابط خود با روسیه را تغییر دهد. گفت‌وگوی ترامپ با پوتین درباره پایان دادن به جنگ اوکراین علیرغم مخالفت اروپا و پذیرش نقش میانجی‌گری مسکو در مذاکرات بین تهران و واشنگتن، نشان‌دهنده گام‌های شگفت‌انگیز ترامپ در جهت خواسته‌های پوتین است. علاوه بر این، رئیس‌جمهور جدید آمریکا در حال بررسی لغو تحریم‌ها علیه مسکو و تغییر رژیم در کی‌یف است.

تلاش ترامپ برای جلب همکاری روسیه

تلاش برای تقویت روابط مسکو و واشنگتن و برجسته کردن دوستی با روسیه از جمله اهداف اساسی ترامپ است. او با همکاری نزدیک با پوتین تلاش می‌کند تا پایه‌های دوستی و همکاری خود را با این کشور تقویت کند، حتی اگر این امر به زنگ خطری برای ناتو و جمهوری‌خواهان بدل شود.

در همین راستا، مقامی از کاخ سفید به یکی از خبرنگاران شناخته‌شده گفته است که ترامپ محموله‌های تسلیحاتی به اوکراین را متوقف خواهد کرد زیرا او «بر صلح متمرکز است» و اوکراین نیز باید به این هدف متعهد باشد.

ترامپ می‌گوید: «روسیه خواهان صلح است، اما ممکن است کسی نمی‌خواهد به توافق برسد» - اشاره‌ای آشکار به زلنسکی. او به تقاضاها برای استعفای زلنسکی یا برگزاری انتخابات جدید در اوکراین پرداخته و اضافه می‌کند: «اگر کسی نمی‌خواهد توافقی انجام دهد، فکر می‌کنم آن شخص برای مدت طولانی در آنجا نمی‌ماند.»

در همین زمان، کرملین هم تاکید کرده است که رویکرد خارجی آمریکا به سرعت در حال تغییر و همسو شدن با دیدگاه روسیه است.

از سوی دیگر، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نیز اقدام‌های ترامپ را می‌ستاید و به آنها تقدیر می‌گوید.

این‌ها بخشی از اقداماتی بود که ترامپ در طول زمان اندکی برای نشان دادن میزان توجه و دوستی خود به پوتین انجام داده است.

بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، کاخ سفید از خزانه‌داری و دولت خواسته است تا تحریم‌های روسیه را شناسایی کنند، زیرا می‌توانند ابزاری برای کاهش روابط به شمار آیند.

ترامپ نیز این موارد را تایید کرده و به خبرنگاران گفته است: «ما تمایل داریم با همه مذاکره کنیم.»

حمایت نظامی آمریکا از اوکراین

یکی دیگر از اقدامات جدید، تعلیق عملیات تهاجمی سایبری ایالات متحده به دستور وزیر دفاع به فرماندهی سایبری بود که تا زمانی که مذاکرات برای پایان دادن به جنگ بین روسیه و اوکراین ادامه دارد، به تعلیق خود ادامه خواهد داد.

به عنوان سومین اقدام نمادین، ترامپ خواستار برگزار شدن انتخابات در اوکراین شده است؛ او و متحدانش پس از برخورد‌های خود با زلنسکی اعلام کردند که وی باید برود.

هدف از این اقدامات، تغییر رژیم در کی‌یف است، از جمله اهداف اولیه پوتین برای تهاجم، اما به نظر می‌رسد این تغییر رژیم به زودی محقق نشود.

ترکیه و قطر؛ جبهه‌های جدید آمریکا

در مسیر مخالف با اروپا، نماینده امریکا در سازمان ملل در کنار روسیه، کره‌ شمالی و چند کشور دیگر به پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی اوکراین و کشورهای اروپایی رأی منفی داد؛ تحلیل این اقدام نشان‌دهنده تغییر موضع آمریکا در روابط بین‌الملل است.

متن قطعنامه مذکور، روسیه را به دلیل تهاجم نظامی علیه اوکراین سرزنش و بر تمامیت ارضی اوکراین تاکید می‌کرد، اما آمریکا پیشنهاد خود را برای این قطعنامه ارائه داد که در آن به مقصر بودن روسیه اشاره نشده بود.

به گفته واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل، این اقدام آمریکا را می‌توان «گامی در جهت درست» تعبیر کرد که بیانگر بهبود روابط ناگهانی میان روسیه و آمریکا است.

تعلیق محموله‌های تسلیحاتی به اوکراین را نیز می‌توان به عنوان آخرین گام بزرگ ترامپ به منظور نزدیکی با روسیه تعبیر کرد. این تصمیم شامل میلیاردها دلار تجهیزات نظامی است که در زمان بایدن به اوکراین تعهد داده شده بود.

در نهایت، کاخ سفید، پنتاگون و وزارت خارجه و خزانه‌داری ایالات متحده از اظهار نظر در مورد سیاست‌های جدید دولت خودداری کرده‌اند و تا این مرحله، بیان دیدگاه‌ها به عهده ترامپ و معاونایش بوده است.

با این اوصاف، مشخص نیست که این همکاری آمریکا و روسیه تا چه زمان به طول انجامد. ترامپ اذعان کرده که ممکن است اشتباه کند که پوتین واقعاً خواهان توافق صلح است، اما فعلا ترجیح ترامپ این است که بین ابرقدرت‌ها تعاملی برقرار کند. با توجه به ظهور قدرت‌های جدید مانند چین، این تعامل ممکن است مسیر جدیدی به خود بگیرد.

</
وبگردی
    ارسال نظر