جدیدترین قیمت کارخانه دنا پلاس توربو اتومات فروردین ۱۴۰۴ + جدول

اقتصاد100- قیمت کارخانه‌ای دنا در فروردین ۱۴۰۴ اعلام شد؛ دنا پلاس EF7 توربو اتومات آپشنال ۹۵۳ میلیون تومان و مدل‌های شش دنده آن با رینگ فولادی و آلومینیومی به ترتیب ۷۲۶ و ۷۵۸ میلیون تومان ارزش‌گذاری شدند. برای اطلاع از جزئیات قیمت‌ها، جدول خبر را بخوانید.

جدیدترین قیمت کارخانه دنا پلاس توربو اتومات فروردین ۱۴۰۴ + جدول

براساس آخرین قیمت کارخانه دنا در فروردین ۱۴۰۴، دنا پلاس EF۷ اتوماتیک توربو آپشنال مدل ۱۴۰۴، قیمتی در حدود ۹۵۳ میلیون تومان دارد. همچنین قیمت دنا پلاس EF۷P شش دنده مدل ۱۴۰۴ با رینگ فولادی حدوداً ۷۲۶ میلیون تومان اعلام شده است.

علاوه بر این، قیمت دنا پلاس EF۷P شش دنده مدل ۱۴۰۴ با رینگ آلومینیومی برابر با ۷۵۸ میلیون تومان تعیین شده است. جزئیات این ارقام را در جدول زیر مشاهده کنید.

جدیدترین قیمت کارخانه دنا - فروردین ۱۴۰۴

مدل سال تولید کارکرد (کیلومتر) قیمت کارخانه (تومان)
دنا پلاس EF۷ اتوماتیک توربو آپشنال ۱۴۰۴ صفر ۹۵۳,۸۷۶,۰۰۰
دنا پلاس EF۷P شش دنده ۱۴۰۴ (رینگ فولادی) صفر ۷۲۶,۵۰۲,۰۰۰
دنا پلاس EF۷P شش دنده ۱۴۰۴ (رینگ آلومینیومی) صفر ۷۵۸,۶۴۲,۰۰۰

مقایسه دنا پلاس و زانتیا؛ بررسی قدرت و امکانات

هر دو خودرو از موتورهای ۴ سیلندر خطی تنفس طبیعی بهره می‌برند که نیروی تولیدی آنها توسط گیربکس ۵ دنده دستی به چرخ‌های جلو منتقل می‌شود. در دنا پلاس موتور معروف EF۷ ایران خودرو به‌کار رفته است. این موتور ۱.۷ لیتری با تجهیز به سیستم زمان‌بندی متغیر سوپاپ‌ها، قادر است ۱۱۳ اسب بخار قدرت و ۱۵۵ نیوتن متر گشتاور تولید کند. در مقابل، سیتروئن زانتیا از موتوری بزرگتر با حجم ۲ لیتر بهره می‌برد که ۱۳۵ اسب بخار قدرت و ۱۸۰ نیوتن متر گشتاور ارائه می‌دهد. البته مصرف سوخت زانتیا بیشتر است و در حدود ۱۰.۴ لیتر در صد کیلومتر گزارش شده، در حالی‌که مصرف سوخت ترکیبی دنا تنها ۷.۹ لیتر در هر صد کیلومتر است.

تجربه رانندگی؛ دنا یا زانتیا؟

در هنگام رانندگی با زانتیا، فضای داخلی آن قدیمی به‌نظر می‌رسد و زاویه‌های طراحی کابین ارگونومی مناسبی ندارند. موتور خودرو با صدایی نسبتا بلند روشن می‌شود و تعویض دنده‌ها در مقایسه با برخی خودروهای جدید راحت‌تر است. شتاب اولیه زانتیا یکی از نکات مثبت آن است و در کمتر از ۱۰ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت می‌رسد. عملکرد خوب موتور و قدرت بالای آن حتی می‌تواند در دنده یک باعث هرزگردی چرخ‌ها شود. شتاب و کشش موتوری این خودرو کهنه‌کار همچنان توانایی رقابت با بسیاری از خودروهای جدید و توربو بازار را دارد.

یکی دیگر از ویژگی‌های برجسته زانتیا، نرمی سواری آن است که بدون شک از خودروهای هم‌رده بهتر است. این نرمی به لطف سیستم تعلیق هیدروپنوماتیکی آن محقق می‌شود که کیفیت سواری را به سطح بالاتری ارتقا داده است.

وبگردی
    ارسال نظر