8 روش تشخیص سکه طلا اصل از تقلبی

طلا و جواهر اقتصاد 100 : تشخیص سکه اصل از تقلبی یکی از دغدغه‌های افرادی است که به دنبال خرید سکه برای سرمایه‌گذاری، پس‌انداز یا هدیه هستند.

 8 روش تشخیص سکه طلا اصل از تقلبی

 زمانی که به اشتباه سکه‌ای تقلبی می‌خرید نه تنها سرمایه خود را به هدر خواهید داد؛ بلکه در فروش آن نیز به مشکل بر می‌خورید. برای تشخیص سکه تقلبی چندین راه متفاوت از جمله بررسی ظاهری سکه و پلمپ آن، عیار و فاکتور وجود دارد.

از کجا بفهمیم سکه اصل است؟

بهتر است برای خرید سکه فردی متخصص و معتمد در زمینه تشخیص سکه اصل از تقلبی را همراه داشته باشید، چرا که تشخیص سکه اصل کاری تخصصی و نیازمند دانش کافی در زمینه شناخت طلای اصل و مسکوکات سکه است و عموماً از افراد عادی برنمی‌آید. یک کارشناس دارای جواز سکه قطعاً به شما در خرید مطمئن کمک خواهد کرد. 

به‌طور خلاصه می‌توانید از این روش‌ها برای تشخیص سکه طلا اصل از تقلبی استفاده کنید:

کیفیت ضرب سکه را بررسی کنید تا مطمئن شوید تمام جزئیات سکه با دقت ضرب شده‌اند.

رنگ سکه را با یک سکه اصل معیار بسنجید.

وزن سکه را به‌طور دقیق اندازه‌ بگیرید و با وزن استاندارد آن مقایسه نمایید.

قطر سکه را اندازه‌گیری و با قطر سکه‌های اصل مقایسه کنید. 

در صورت امکان عیار سکه را اندازه‌گیری کنید.

کیفیت بسته‌بندی و وکیوم سکه را بررسی کنید.

صدای برخورد سکه به سطح را بررسی کنید.

با خرید سکه از مراکز معتبر می‌توانید از اصالت آن اطمینان بیشتری داشته باشید.

در ادامه هر یک از این موارد را به صورت دقیق‌تر بررسی می‌کنیم.

روش تشخیص اصل بودن سکه طلا

نحوه تشخیص سکه اصل از تقلبی در بررسی ظاهری

سکه‌های اصل با دقت بسیار زیادی ضرب شده‌اند و تمام جزئیات آن‌ها در تشخیص تقلبی بودن سکه اهمیت دارد. برای مثال:

کنگره‌های دور سکه‌های اصل بسیار یکنواخت و منظم هستند و عمق یکسانی دارند. اگر سکه را بدون وکیوم در اختیار دارید با استفاده از لمس کردن کنگره‌ها یکنواختی و نظم آن‌ها را بررسی کنید و با سکه اصل مقایسه کنید. 

به فاصله کنگره‌ها با حاشیه سکه دقت کنید؛ این فاصله باید در تمام دورتادور سکه به یک اندازه باشد. عموماً در سکه‌های تقلبی فاصله کنگره‌ها از حاشیه سکه کاملاً یکسان نیست و به تشخیص شما کمک می‌کند.

 دایره‌های حک شده بر سکه‌های اصل کاملاً گرد، کامل و بی‌نقص هستند. قطر این دایره‌ها نیز در همهٔ جهات یکسان است.

به نظم موجود در آجرچینی‌های گنبد و بارگاه دقت کنید. آجر‌ها باید کاملاً یک اندازه و یکدست باشند و با نظم درستی روی هم سوار شده باشند.

 تاریخ حک شده بر روی سکه که نشان‌دهنده سال ضرب سکه است و کلمات موجود روی آن را بررسی کنید. جای صحیح نقطه‌های عبارت بانک مرکزی در نوشته‌های روی سکه بسیار کمک‌کننده خواهد بود.

 البته دقت داشته باشید که ممکن است مشاهده درست همه این جزئیات با چشم غیرمسلح ممکن نباشد؛ به همین علت بهتر است تا در هنگام مشاهده سکه، ذره‌بین گوهرشناسی یا لوپ به همراه داشته باشید.

مقایسه رنگ سکه با سکه‌های اصل

قابل‌مشاهده‌ترین ویژگی ظاهری سکه که باید به آن توجه کنید، رنگ سکه است. بهتر است سکهٔ طلایی که از اصالت آن اطمینان دارید به همراه داشته باشید تا رنگ سکه‌ها را با هم مقایسه کنید. اگر هم این امکان وجود ندارد، بدانید که رنگ سکهٔ طلا باید طلایی باشد. اگر سکه خیلی زرد باشد یا در رنگ آن سفیدی یا سبزی دیده شود، احتمالاً سکه اصل نیست.

وزن سکه برای تشخیص سکه اصل از تقلبی

انواع سکه وزن‌های متفاوتی دارند، به عنوان مثال: 

وزن سکهٔ تمام بهار آزادی بانکی ۸.۱۳ گرم است. (به طور دقیق بین ۸.۱۳۲ و ۸.۱۳۷)

وزن نیم‌سکه بهار آزادی بانکی ۴.۰۶ گرم است.

وزن ربع‌سکهٔ بهار آزادی بانکی ۲.۰۳ گرم است.

وزن سکهٔ گرمی ۱.۰۱ گرم (تقریباً معادل نصف وزن ربع‌سکهٔ بهار آزادی) است.

وزن وکیوم‌های حاوی تمام سکه بهار آزادی عموماً بین ۱۰.۸ تا ۱۱.۵ گرم است؛ دقت کنید که مجموع وزن سکه تمام به همراه وکیوم نباید کمتر از این مقدار باشد، در غیر این صورت اصالت سکه زیر سوال خواهد رفت.

بررسی قطر سکه در تشخیص سکه طلا اصل از تقلبی

در کنار وزن می‌توانید از معیار قطر هم برای اصالت سنجی سکه‌ها استفاده کنید. برای این کار ابتدا بدانید که قطر سکه اصل چه قدر است، سپس با خط‌‌کش یا کولیس قطر سکه مد نظر خود را اندازه‌‌گیری کنید. توجه داشته باشید که: 

قطر سکه تمام بهار آزادی و سکه امامی ۲۲ میلی‌متر است.

قطر نیم‌سکه بهار آزادی ۱۹ میلی‌متر است.

قطر ربع‌سکه بهار آزادی ۱۶ میلی‌متر است.

علاوه بر این اندازه‌ها، دقت کنید که دور سکه‌ها باید کاملاً گرد و یکدست و قطر آن‌ها در تمامی نقاط یکسان باشد.

عیار سکه؛ معیار تشخیص سکه اصل از تقلبی

عیار سکه‌ها عموماً ۲۲ یا ۹۰۰ است و در صورتی ‌که سکه را بدون وکیوم دریافت می‌کنید می‌توانید با استفاده از سنگ محک یا تیزاب عیار آن را بسنجید و از اصالت سکه اطمینان حاصل کنید. برای این کار مراقب باشید که کنگره‌های اطراف سکه آسیب نبینند چرا که بعداً در فروش سکه دچار مشکل خواهید شد. به طور کلی پیشنهاد می‌شود که عیارسنجی سکه‌ها را به افراد متخصص بسپارید.

عیار سکه؛ معیار تشخیص سکه طلای اصل

بررسی کیفیت جعبه پرس یا وکیوم سکه

حتی کیفیت وکیوم استفاده شده در بسته‌بندی سکه‌ها می‌تواند تا حدودی نشان‌دهنده اصالت آن باشد. سکه‌های اصل در وکیوم‌های مخصوصی قرار می‌گیرند که شکل و کیفیت مشخصی دارند. حتی به کیفیت کاغذ یا مقوایی که سکه بر روی آن در جعبه وکیوم قرار دارد و مشخصات سکه و مبدا آن را نشان می‌دهد، توجه کنید. پلمپ سکه دارای یک لیبل مقوایی است که مشخصات سکه و صادر کننده آن در آن درج شده‌اند؛ دقت کنید که این کاغذ با کیفیت باشد و رنگ پریده نباشد.

هرگونه بدشکلی، تورم، خراش و بی‌نظمی در پرس وکیوم می‌تواند نشانه‌ای از عدم اصالت سکه باشد که بهتر است حتما آن‌ها را در نظر بگیرید.

بررسی صدای برخورد برای تشخیص سکه اصل از تقلبی

در اینجا نیز مثل بررسی عیار سکه با استفاده از سنگ محک، اگر سکه را به صورت وکیوم شده دریافت می‌کند اجرای این آزمایش ممکن نخواهد بود. اما اگر سکه را بدون وکیوم دریافت می‌کنید، صدای برخورد سکه نیز می‌تواند در تشخیص اصالت آن کمک‌کننده باشد.

برای سنجش صدای سکه آن را به آرامی روی میز سنگی یا شیشه‌ای بیاندازید، صدای برخورد سکهٔ اصل با سطح، صدایی زنگ‌دار است؛ در حالی که سکه‌های تقلبی صدایی بم و خشک را ایجاد می‌کنند. اگر تشخیص برای شما سخت است با داشتن سکهٔ اصل می‌توانید صدا‌ها را با هم مقایسه و اطمینان بیشتری حاصل کنید. در نظر داشته باشید که بهتر است در هنگام انجام این آزمایش مراقب آسیب دیدن لبه‌های سکه باشید‌.

توجه به تخصص و معتبر بودن فروشنده سکه

مهم‌ترین کار این است که برای خرید سکهٔ اصل به کسی مراجعه کنید که تخصص و جواز لازم برای فروش سکه را دارد. جالب است بدانید که بین جواز فروش طلا و جواهر و جواز فروش سکه و مسکوکات آن تفاوت وجود دارد و اگرچه بسیاری از طلا و جواهرفروشی‌ها به فروش سکه نیز می‌پردازند، نباید به داشتن جواز فروش طلا و جواهر فروشنده اکتفا کنید. مطمئن شوید که فروشنده پس از خرید پاسخگوی مشکلات شما باشد. شماره‌تلفن و آدرس فروشنده را از او دریافت و از صحت آنها اطمینان حاصل کنید.

تاریخچه تشخیص سکه اصل از تقلبی

احتمالاً اولین سکه‌ها حدود پنج هزار سال پیش تهیه شده‌اند؛ اما پس از مدتی ضرب سکه‌های تقلبی نیز به مشکلی تبدیل شد که همواره انسان با آن مواجه بوده است؛ تاریخچه جعل سکه احتمالاً به ۶۰۰ سال قبل از میلاد و شهر لیدیا در یونان باستان برمیگردد. اساس ساخت سکه‌های طلای جعلی در گذشته و حتی الان، کاهش درصد طلای سکه و مخلوط کردن سایر فلزات در ساخت سکه بود که ارزش آن را کاهش می‌داد.

 البته یونانیان قدیم گاهی با تراشیدن لبه‌های یک سکه واقعی نیز به طور نامحسوسی از وزن آن کاسته و سکه جعلی می‌ساختند. در ایران نیز جعل کردن سکه‌های طلای رایج در آن زمان که به آن‌ها داریک گفته می‌شد رایج بوده است. ضرر ساخت این سکه‌های جعلی آن‌جا مشخص می‌شود که ساخت عامدانه سکه‌های جعلی در روم باستان توسط امپراطوری باعث کاهش تدریجی ارزش پول ملی آن‌ها و یکی از عوامل تاثیرگذار در سقوط امپراتوری قدرتمند رم بوده است!

وبگردی

ارسال نظر

 

نظرسنجی

به نظر شما چرا همسان‌سازی حقوق‌بازنشستگان تا کنون انجام نشده و وعده آینده داده می شود؟

.

اخبار سلامت

سینما در سینما